IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е напът да премине без проблеми през отоплителния сезон

Ако мекото време се задържи, страните от континента ще имат добър старт и за следващия отоплителен сезон

13:10 | 04.01.23 г. 2
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Топлото време в началото на зимния сезон продължава да притиска цената на природния газ на нидерландската борса TTF и в сутрешната сесия суровината се търгува под 70 евро за мегаватчас, или най-ниското ниво от края на януари 2022 година. Във вторник (3 януари) търговията затвори при цена от 72 евро за мегаватчас, което е с 6% понижение спрямо предходната сесия.

Настроение на пазарите дават и данните за намалено черпене от газохранилищата в цяла Европа. При високите температури топлофикациите, които са сред големите потребители през зимата, намаляват заявките за природен газ. Едновременно с това производството на електроенергия от вятърните турбини е рекордно в Германия, което също пести част от газа. Германия вече получи и първото си карго втечнен газ в своята история.

По данни на българската "Булгаргаз" през декември е имало намаление на потреблението с до 20% на дневна база. Компанията е нагнетявала газ в газохранилището в Чирен, което води до балансиране на цената оттам.

Подобно е положението в големи части от Европа - газ от резервите са ползвали само Франция, Румъния, Италия и Нидерландия. По данни на Gas Infrastructure Europe към 3 януари газохранилищата в ЕС са пълни до 83,5% от капацитета си. Това е доста над средното ниво за последните пет години  - обикновено по това време на годината то е около 70% от капацитета. 

Ограничено черпят газ и в Украйна - газохранилищата са пълни до малко под 25% от капацитета им. Украйна обаче е страната с едни от най-големи като капацитет газохранилища в Европа - над 30 млрд. куб. метра, което беше свързано с ролята ù на транзитен център на руския природен газ за Европа.

Причината да бъдат пестени резервите на газ в цяла Европа е не само по-високата цена на суровината в газохранилищата, които бяха напълнени през лятото, когато и цената достигаше рекордни стойности (до 350 евро към края на август). Много европейски държави успяха да нагнетят достатъчно газ за тази зима благодарение на газовите доставки от Русия, макар и те да са съществено ограничени.

Опасенията обаче са, че през тази година подобно съчетание на обстоятелствата - намалено търсене в Китай и съществуващи доставки от Русия, едва ли ще се повтори и фокусът вече е насочен към следващия зимен сезон. Ако благоприятните температури се задържат, той ще бъде посрещнат много по-спокойно, което ще се отрази и върху цените на природния газ на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 единствения парадокс си ти, глуупако!... на външен вид - човек който говори, а реално - говореща ***! оше преди няколко месеца ти казах, че енергийната криза е само по медиите и във вашите опорки! след мало ще си метна един горещ душ от втечнен, евтин и неруски газ, а ти *** от яд! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 16
Tikva007
преди 1 година
Европа е място на парадоксите! Тук борбата срещу измененията в климата е издигната в религия, но никой не протестира и не се кани да се бори срещу аномално топлата зима, която спасява континента от сериозни проблеми. Бих искал да видя какво биха посочили зелените пастори при дилемата: такива зими и занапред, или спиране на измененията в климата и връщане към типичната средноевропейска зима с изобилие от сняг и минусови температури от декември до март?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още