IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия получи първия си товар втечнен природен газ от САЩ на плаващ терминал

Горивото ще бъде обработено в съоръжението в пристанището Вилхелмсхафен и ще осигури енергия за 50 хил. домакинства за една година

19:22 | 03.01.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия получи първата пратка втечнен природен газ (LNG) – от САЩ – чрез новия плаващ терминал в пристанището Вилхелмсхафен в Северно море - крайъгълен камък в стремежа на най-голямата европейска икономика да диверсифицира енергийните си доставки, съобщава Bloomberg.

Танкер с LNG пристигна в германското пристанище във вторник, като пренесеното количество газ ще осигури енергия за 50 хил. домакинства за една година, става ясно от съвместно изявление на Uniper SE и Venture Global LNG Inc.

Германия започва да залага на втечнен газ, доставян от търговски съюзници като САЩ, докато правителството на страната се стреми да намали енергийната си зависимост от Русия на фона на продължаващата война в Украйна. Берлин ускори работа по изграждане на необходимата инфраструктура, наемайки пет плаващи терминала за съхранение и регазификация. Първият частен плаващ терминал в страната, в Любмин, получи първата си доставка през декември.

Товарът във Вилхелмсхафен е част от процеса по въвеждане в експлоатация на съоръжението. Въпреки че терминалът беше открит през декември, търговските операции трябва да започнат в средата на януари. Операторът Uniper планира да засили вноса на LNG, за да осигури достатъчно енергия през тази година.

През септември германското правителство договори национализирането на Uniper и поемането на 99% от най-големия вносител на газ в Германия, за да гарантира, че компанията ще продължи да купува газ и да снабдява индустрията на страната, избягвайки домино ефект от типа Lehman Brothers в енергийния сектор.

Съгласно сделката Uniper получи кредитни линии за 18 млрд. евро от държавния кредитор KfW, 14 млрд. евро от които са били изтеглени към края на октомври, заяви компанията.

В средата на декември Uniper призова акционерите да одобрят спасителния заем и национализацията, която ще струва на правителството над 50 млрд. евро, предупреждавайки, че в противен случай ще трябва да обмисли обявяване на несъстоятелност.

Главният изпълнителен директор Клаус-Диетер Маубах заяви, че хаосът, причинен от загубата на доставки на газ от Русия, може да доведе до това акционерите да останат без нищо, ако не приемат предложението Uniper да стане германска публична собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Сеги кът са замислъ монархиите от Мадрид до Копенхаген може да сделать Гулаг ТТФ на Байгал далай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 13
danchomentata
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаТак точно есть землетрясения неть человекhttps://lngprime.com/lng-terminals/first-fsru-arrives-in-eemshaven-to-start-serving-gasunies-lng-import-hub/60769/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: doba... ами индустрията си работи , и домакинствата си харчат газ ... доставките от рассия все пак са само 40% от всички доставки в Германия , другите не са спирали да доставят ... !! ... само рашибозука си взриви тръбите и си го гори на портовая газЪт ... но това си е тяхно право , могат да си го правят каквото поискат ... ти що мислиш danchomentata and co. се меткат целодневно под теми за природен газ и ядрено гориво ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: dobaЕто едва една доставка, тюлюп. Идват още многа. И още 3 терминала скора отварят. Спакойна само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 16
doba
преди 1 година
Една подробност: 'ще осигури енергия за 50 хил. домакинства за една година' - а другите около 40 милиона домакинства? А индустрията???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Едно рамо по шкале Урсулеhttps://***.offshore-energy.biz/fluxys-offering-13-additional-slots-at-zeebrugge-lng-terminal/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още