IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ застигнаха Катар като най-голям износител на втечнен природен газ в света

Експортът на всяка от двете страни през 2022 г. възлиза на 81,2 млн. тона

09:15 | 03.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ настигнаха Катар по износ на втечнен природен газ (LNG) през миналата година, което е крайъгълен камък в стремителния възход на Америка като основен доставчик на горивото, съобщи Bloomberg.

Двете страни са най-големите износители на втечнен природен газ в света, като експортът на всяка от тях възлиза на 81,2 млн. тона през 2022 г., сочат данни от проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Това число е скромно увеличение за Катар, но бележи огромен скок за САЩ, които започнаха да изнасят LNG, нареждайки се сред по-малките износители през 2016 г. и сякаш за една нощ се превърнаха в доминираща сила в сектора.

Революцията на шистовия газ в съчетание с инвестиции за милиарди долари в съоръжения за втечняване превърнаха САЩ от нетен вносител на LNG в основен доставчик. Световната енергийна криза и отдръпването от руския тръбен газ увеличиха търсенето на американски втечнен газ.

САЩ оспорват короната на Катар по износ на втечнен природен газ след главоломен растеж. Графика: Bloomberg САЩ оспорват короната на Катар по износ на втечнен природен газ след главоломен растеж. Графика: Bloomberg

САЩ щяха да станат най-големият износител на втечнен природен газ в света, ако не беше избухнал пожар в експортния терминал Freeport LNG в Тексас, заради който заводът е затворен от юни. Предвижда се съоръжението да възобнови дейността си по-късно този месец, което ще затвърди позицията на САЩ като най-голям износител на гориво.

Въпреки това Щатите ще трябва да увеличат значително капацитета си за износ на LNG, ако искат да запазят първото място до края на десетилетието. Катар е в процес на мащабно разширяване на производствените си мощности, което може да затвърди лидерската му позиция в сектора от 2026 г. Австралия вероятно ще задържи третото си място по износ на втечнен газ в света.

Япония пък изпревари Китай и стана най-големият вносител на LNG през 2022 г., сочат още данните за корабите. Строгите ограничения заради Covid в народната република сринаха търсенето на гориво, докато японските конкуренти натрупаха газ, за ​​да се подготвят за зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още