IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия откри първия си LNG терминал 

Строителството на платформата започна едва през май тази година, страната напълни на 100% газовите си хранилища

18:57 | 15.11.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Първият терминал за втечнен природен газ (LNG) в Германия беше завършен и открит във вторник. След около месец на кея трябва да акостира специален кораб с товар, т.нар. плаваща инсталация за съхранение и регазификация (FSRU), става ясно от изявление на Niedersachsen Ports, пристанищния оператор, собственост на държавата. Niedersachsen Ports поръча самото построяване на съоръжението. От средата на януари танкерите с втечнен природен газ ще пристигат във Вилхелмсхафен, предава NTV. 

„Ранното решение да изберем Вилхелмсхафен за център за внос на втечнен природен газ беше правилно", заяви министърът на икономиката на Долна Саксония Олаф Лис по време на откриването. Кристиан Майер, министър на околната среда на Долна Саксония, заяви, че новият кей ще допринесе за сигурността на доставките в Долна Саксония и в Германия.

Той обаче добави, че иска да намали вноса на изкопаеми горива, сред които е и природният газ. „Целта е възможно най-бързо да се премине към неутрални по отношение на климата зелени газове и Вилхелмсхафен да се превърне в център за зелен водород и внос на възобновяеми енергийни източници от Северно море", каза Майер. Строителните работи по площадката започнаха през май тази година.

Планирани са само два специални кораба

Друг FSRU във Вилхелмсхафен е планиран да влезе в експлоатация в края на 2023 г. В изявление на Министерството на околната среда на Долна Саксония се уточнява, че на терминала ще има не повече от два специални кораба. Вместо това трябва да се изгради сухопътен терминал, който да замени FSRU. 

С оглед на все по-несигурните доставки на руски природен газ германското правителство настоява за засилен внос на втечнен природен газ. Досега обаче липсваха необходимите терминали за внос. Втечненият природен газ се замразява дълбоко при температура минус 162 градуса, транспортира се в течно състояние с кораб, разтоварва се на сушата, загрява се, регазифицира се и след това се подава към мрежите.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че Германия е напълнила на 100% газовите си хранилища въпреки драстичния спад на руските доставки от септември. Данните съобщи Федералната агенция за електропреносни мрежи. „Общият капацитет на съхранение в Германия е 100 на сто", се посочва в комюнике на агенцията. Първият германски LNG терминал вече е готов. Снимка: Sina Schuldt/dpa Първият германски LNG терминал вече е готов. Снимка: Sina Schuldt/dpa

С оглед на рисковете от недостиг на синьо гориво през зимата Берлин определи през юли серия от цели, за да може запълняемостта на газовите хранилища да достигне 95 на сто на 1 ноември. Това равнище бе постигнато още в средата на октомври.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Така се прави - за шест месеца. Ако беше в нас, онези тикви (политиците) още щяха да спорят - трябва/не трябва, къде, защо, кой, как, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
До: 0pk Тва ми напомня твойто на оня виц, дето един спрял пред сергията на Киркор и му рекъл, бе ти що продаваш доматите по 5 лв?Гарабед ги дава по 3? Ми *** си купи рекъл Киркор от Гарабед бе..Ми да *** той няма..ААА, рекъл Киркор, аз когато нямам, са ми по 2 лв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Ти ли си на смяна ?! Друго си е двадесет пъти по-скъпи рассийски степни изпарения ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 13
0pk
преди 1 година
До: zelka007, това безусловно е голяма възможност за Германия, да получава американски газ на четворна цена. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Некой антиваксър-газовик да се метне на баламатума ?! Този терминал е първият от шест такива плаващи , които ще бъдат стартирани до края на 2023 в немско . На теория би трябвало да заместят на 100% рассийските степни изпарения . Р?РРРСРСРСС , къде си бре друже ?! Една твоя мечта , просийката да спре газта на ЕС и да се мъчим немили-клети-недраги , фаща пътя на титаник/карабъл масква ... Да не търсиш джанка около блока . Обади се на 112 , ще получиш дистанционно психологична помощ ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още