IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приливът на LNG към Европа може да докара свръхпредлагане

Испанският оператор Enagas SA може да се окаже принуден да ограничи броя карго доставки поне до началото на ноември

08:17 | 19.10.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Толкова много втечнен природен газ (LNG) пристига в Европа, че обектите за внос в региона не успяват да отговорят на темпа на пристигащите танкери. Това съобщава испанският газов мрежови оператор.

Enagas SA може да се окаже принуден да ограничи броя карго доставки, които LNG системата му може да обработва поне до първата седмица на ноември на фона на „значително“ намаляване на индустриалното търсене от август насам и завишени резерви. Това не оставя много възможности за абсорбирането на допълнителен внос, става ясно от изявление на компанията, цитирано от Bloomberg. „Тази ситуация не е изолиран случай за испанската газова система, случва се и в други държави около нас“, посочват от Enagas, без да дават повече подробности.

Предупреждението от Испания, чиито шест LNG терминала представляват най-голямата мрежа в Европа за регазификация, подчертава волатилните условия на газовия пазар на континента тази година. След щурма за LNG заради ограничените доставки на газ от Русия след началото на войната в Украйна растящите цени и по-топлото от обичайното време намали търсенето на отопление, създавайки на свой ред инфраструктурни забавяния.

Най-малко седем танкера, натоварени с LNG, изчакват акостирали край бреговете на Испания, докато във Великобритания други два чакат край терминала Милфорд Хавън, показват данни на Bloomberg за движението на корабите. В същото време индексът на медията за натоварени танкери във вода повече от 20 дни достигна най-високото си равнище от поне 2017 г. насам, увеличавайки се повече от два пъти на 5-годишнита средна стойност.

Вносът в Северозападна Европа и Италия е достигнал общо 1,9 млн. тона през седмицата от 10 до 16 октомври, което е около 58% повече от същия период месец по-рано, показват данни на BloombergNEF.

Необичайно голямата утилизация на европейските терминали за регазификация създава умерен излишък, който оказва натиск върху цените, посочват анализатори на Morgan Stanley миналата седмица. Спредът между цената на северозападния европейски LNG и газовия бенчмарк на региона достига до 20 долара за британска термална единица през последните седмици спрямо почти нула миналата година, отбелязват те.

„Изведнъж терминалите за регазификация станаха много ценни“, посочват анализаторите.

Всички танкери, които са запазили слот на терминалите на Enagas ще бъдат разтоварени, обеща говорител на базираната в Мадрид компания.

Забавянията може да се облекчат с идването на зимата и увеличаването на търсенето, създавайки повече свободен капацитет в терминалите. Също така най-големият потребител на газ в Европа – Германия, бърза да инсталира най-малко два LNG терминала за този отоплителен сезон, за да намали зависимостта си от своите съседи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
И какво се оказа ? Че пазара се регулира/реагира сам, а иначе имаше "страшна криза"/ "всички ще умрем" и подобни журналистически глупости ...Всички хранилища вече са пълни, естествено без България ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
До: zelka007 Така е Зелка ,Урсула ще го носи от PVB до TTF с шерпи в шепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
Много интересна новина. Никъде не се е писало, че предлагането на LNG се е увеличило в световен мащаб. Това свръхпредлагане в Европа не означава ли, че доставчиците са пренасочили танкери от други традиционни дестинации към Европа? Какво ли ги е накарало да го направят? Да не би дълбоко осъзнатото чувство на дълг и солидарност със заплашената от замръзване Европа, характерни за нефто-газовите олигарси? Или цената, която май само Европа е готова да плаща, наддавайки по борсите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Оп, само да не ни залее тоя прилив, че после при отлива ще плачем за газпромовския тръбопроводен по дългосрочни договори с фиксирани цени. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: potentielle_energie ... Има и са пълни с нерассийски газ . Още ли си го палите по границата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хаха ... друзя антиваксъре-газовици ... в момента в Испания на газовата борса 27,78 евра за МВтч ... нещата се връщат в нормалното си ежедневие при напълно спрени сибирски степни изпарения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
potentielle_energie
преди 1 година
В Италии ест многа хранилищ газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още