IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски износители на LNG се противопоставиха на таван за цените на газа в ЕС

Таванът може да изостри енергийната криза в Европа, смята анализатор в Citigroup

15:50 | 11.09.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Американски износители на втечнен природен газ (LNG) се противопоставиха на евентуалното въвеждане на таван на цената на газа, предложен от Европейския съюз (ЕС). Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на изявление на изпълнителния директор на базирания във Вашингтон център за втечнен природен газ Чарли Ридъл, пише БГНЕС.

„Мерките за ограничаване на цените „неизбежно изкривяват и подкопават енергийните пазари, създавайки непредвидени последици“, смята Ридл.

В изявлението се посочва още, че САЩ са добре запознати с проблемите, пред които са изправени европейските страни. САЩ обаче се надяват, че страните от ЕС все пак ще избягват подобен подход, който се отнася до ограниченията.

Едуард Морс, ръководител на стоковия анализ в Citigroup, коментира, че опитите на САЩ и Европа да ограничат цените на руския петрол могат само да изострят енергийната криза в ЕС.

Ден по-рано германският канцлер Олаф Щолц коментира, че Германия и Европа са подготвени за пълното спиране на доставките на газ от Русия.

Германия се е подготвила "Русия до голяма степен да прекъсне доставките на газ заради войната в Украйна", каза Шолц, като допълни, че страната е подготвила терминали на северното си крайбрежие за внос на втечнен природен газ.

"Спестили сме газ. Отново използваме производствените мощности на въглищните централи. В началото на следващата година ще имаме възможността да използваме оставащите южногермански атомни електроцентрални, ако стане необходимо", увери канцлерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Приятелството си е приятелство, ама деократичния газ е с пари. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 12
Alex Silver
преди 1 година
Германия се е подготвила "Русия до голяма степен да прекъсне доставките на газ заради войната в Украйна", каза Шолц === Тъй, тъй. Отказът за сертифициране на СП-2 беше точно заради войната с Укрия? Две години предварително? Бравос! Така се прави. ЕсЕсовско унуче, кръвта вода не става. Лъже повече от Гьобелс, май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
v_tin
преди 1 година
Що бе, урсулката казая че 50 цента е добра цена, говедарите трябва да помагат, не може само да смучат. В говедарския газ има демократични молекули които трябва да са евтини, ако не са евтини да се върнем към евтините руски молекули
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още