IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Германия и Европа са подготвени за пълното спиране на доставките на газ от Русия

Има риск от претоварване на електрическата мрежа, предупреди президентът на германската Асоциация на градовете и общините

12:02 | 11.09.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия и Европа са подготвени да преодолеят последиците в случай, че Русия реши изцяло да прекъсне доставките на газ. Това заяви германският канцлер Олаф Щолц в свое изявление в събота, пише Bloomberg.

Германия се е подготвила "Русия до голяма степен да прекъсне доставките на газ заради войната в Украйна", каза Шолц, като допълни, че страната е подготвила терминали на северното крайбрежие за внос на втечнен природен газ.

Най-голямата европейска икономика е в центъра на енергийната криза, като опасенията от вълна от фалити в страната вследствие на кризата продължават да нарастват.

"Спестили сме газ. Отново използваме производствените мощности на въглищните централи. В началото на следващата година ще имаме възможността да използваме оставащите южногермански атомни електроцентрални, ако стане необходимо", увери канцлерът.

Думите му обаче бяха оборени от президента на Асоциацията на градовете и общините, представляваща около 14 хил. градове и общини в страната, според когото страната все пак е изправена пред енергийна криза.

"Хакерска атака и/или претоварване на електрическата мрежа" може да доведе до сериозно прекъсване, каза Герд Лансберг, президент на асоциацията, пред вестника Welt am Sonntag. По думите му такова претоварване може да се случи, ако повече домакинства включат електрически нагреватели вместо газови.

"Германия признава, че ситуацията е сериозно, но не прави достатъчно, за да се подготви", смята Лансбег.

Подобни мрачни коментари направи и Марсел Фрацшер, президент на мозъчния тръст DIW, който в интервю за RND каза, че очаква дълъг икономически спад в Германия.

"Рецесията е неизбежна, вече се намираме в спад", каза Фрацшер, като допълни, че не очаква икономиката бързо да се възстанови, а вместо това ще се свие през 2023 г. "2024 г. също няма да е толкова добра година", каза икономистът.

Той прогнозира, че "много компании ще фалират", защото правителството няма как да спаси всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 9
penman
преди 1 година
Путиновите оскъдномозъчни поддръжници отново се хвърлят на амбразурата да защитават умопобърканото джудже, което май скоро ще увисне на въжето от собствения си народ. Това е съдбата на днешните диктатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
doba
преди 1 година
Все едно слушам Шпеер преди ВСВ. Готови-готови, и накрая за мустака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... иZZрожденче , рассийските енергоносители ,никога не са били ефффтини , а са удобни ... !! ... Даже у нас , и в повечето бивши соц страни , са плащани по-скъпо , отколкото са продавани на "западащия и загниващ" колективен запад ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: Alex Silver ей, гъъъзен червей...не си ли вече в мордор на богатия и еффффтини суровини, освободи нас цивилизованите от присъствието си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 20
Alex Silver
преди 1 година
ЕсЕсовското унуче защо не пусне СП-2, за чието тръгване просто трябва да се натисне едно копче? Ама стоически ще съсипва държавата, за да накаже Путин. Толкова му е акълът на тоя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 18
Alex Silver
преди 1 година
Без еФФФтините суровини и енергоносители не само Германия, но и целият ЕССР е "за мустака". Пиши ги бегали. Една неконкурентна икономика няма място в днешните реалии. А Германия спира редица производства заради скъпи суровини и енергия. Щом като им е кеф на германците да лижат дЪто на Дядята, да продължат да го правят. Никой няма да ги спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още