IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третият по големина газов оператор в Германия поиска държавна помощ

VNG осигурява около 20 процента от потреблението на газ в страната, захранвайки предимно източната част на републиката 

14:53 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Централата на VNG в Лайпциг. Снимка: VNG
Централата на VNG в Лайпциг. Снимка: VNG

Вносителят на природен газ VNG възнамерява да кандидатства за получаването на стабилизационни мерки от Министерството на икономиката на Германия заради рязкото покачване на цените на енергоизточниците. Мерките трябва да компенсират значителните загуби и да позволят продължаването на стопанската дейност, съобщи дъщерното дружество на енергийната компания EnBW.

„С цел да се предотвратят по-нататъшни щети за VNG и да се осигури способността на VNG Group да действа като цяло" дружеството е принудено да действа по този начин, се казва в изявление на компанията. То вече е кандидатствало за средства от т.нар. данък върху газа. Причината за новата стъпка е, че газът трябва да се закупува на „значително по-високи цени на енергийните пазари" поради неизпълнени задължения за доставка от доставчиците нагоре по веригата.

До началото на руската агресивна война VNG беше група от компании в добро здраве, която допринасяше за сигурното снабдяване на Германия с газ чрез четирите си сфери на дейност - търговия и продажби, транспорт, съхранение и биогаз, и също така помагаше за формирането на енергийния преход чрез далновидните си дейности в областта на зелените газове - с биогаз и водород. Заради последиците от руската война на енергийните пазари VNG се оказа във все по-критично финансово положение не по своя вина, поясняват от дружеството. 

Това се дължи на необходимостта да се набавят заместители на търговските пазари. Количествата газ, засегнати от недостига на руски доставки, някои от които бяха с фиксирани цени, сега трябва да се доставят на значително по-високи цени. VNG се нуждае от тези заместващи обеми, за да продължи да снабдява клиентите си надеждно и при първоначално договорените условия и по този начин да предпази своите клиенти от военните щети. 

VNG осигурява около 20 процента от потреблението на газ в Германия, захранвайки 400 общини, които се намират предимно в източната част на страната, се посочва още в съобщението на енергийното дружество. Със седалище в Лайпциг групата има около 1500 служители и през финансовата 2021 година е реализирала фактурирани продажби на стойност около 18,5 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още