IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската индустрия свива производството си 

Свитите доставки на газ от Русия и голямата несигурност, дължаща се на войната, допълнително помрачават перспективите

17:04 | 07.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германските компании намалиха производството си през юли поради недостига на материали и високите цени на енергоизточниците. По данни на Федералната статистическа служба Destatis промишлеността, строителството и доставчиците на енергия са произвели с 0,3% по-малко продукция в сравнение с предходния месец. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха малко по-рязък спад от 0,5% след ревизирания ръст от 0,8% (преди това +0,4%) през юни.

„Промишлеността започна слабо третото тримесечие", коментира данните Федералното министерство на икономиката. „Свитите доставки на газ от Русия и голямата несигурност, дължаща се на войната, допълнително помрачават перспективите до края на годината“, се казва още.

Според статистиците производството продължава да бъде засегнато от големия недостиг на суровини. „Нарушените вериги за доставки в резултат на войната в Украйна и продължаващите размествания поради свързаната с пандемията криза продължават да създават проблеми при обработката на поръчките", заявиха те.
 

 

Според проучване на института IFO обаче оплакванията в промишлеността от липсата на предварителни продукти и материали напоследък са намалели: През август 62% от фирмите са съобщили за затруднения, докато през юли този дял е бил над 73%.

Промишлеността намали производството си с 1,0% през юли. Това се дължи главно на автомобилната индустрия, която отчита спад от 4,6%. Машиностроителната промишленост сви производството си с 1,5 %, както и енергоемките отрасли като химическата промишленост (-2,2 %) и секторът на хартията и картона (-4,3 %). Производителите на храни и фуражи също намалиха рязко производството си с 4,2%.

За разлика от тях производството в строителството се увеличи с 1,4%, а производството на енергия - с 2,8%. Според икономисти германската икономика е заплашена да изпадне в рецесия през есента. „Във всеки случай данните за производството потвърждават опасенията ни, че германската икономика ще се свие през третото тримесечие", заяви пред DPA главният икономист на VP Bank Томас Гитцел. Това ще бъде прелюдия към тежък икономически “зимен грип“, без гаранция за бързо възстановяване“.

 

„Вследствие на това рецесията в Германия ще бъде неизбежна", казва и главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг на конференция на Handelsblatt. Според него обаче икономиката е достатъчно устойчива, за да се справи с рецесията. „Трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че нашите автомобили, отоплителни системи и заводи няма да работят само когато автократът в Кремъл е благосклонен към нас", каза Зевинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: julian12 неефективноста е в празната ти тиииква, дюнер мейстер! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: julian12 ... Днес в склада как беше ?! Имахте ли много поръчки ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 1 година
Неефективноста на зелената енергия си каза тежката дума. Измата взе да лъсва все повече и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още