IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свършват свободните танкери за транспортиране на втечнен газ

Наемите на танкери поскъпват рекордно, според търговци на суровината

20:43 | 11.10.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Има много малко свободни танкери до края на годината, които да превозват втечнен газ през Атлантическия океан, съобщава Bloomberg. Стремежът на Европа да си гарантира доставките през зимата доведе до рекордни разходи за наемане на корабите, но въпреки това те са ограничени  като брой, разказват търговци на втечнен газ.

Големите енергийни компании обикновено дават под наем своите танкери, но сега се въздържат от страх, че ще останат без кораби, с които да транзитират своите количества газ през зимните месеци. В момента цената за наемане на танкер достига рекордните 397,5 хил. долара на ден, сочат данни на Spark Commodities.

Очакванията са, че наемите ще растат още през следващите месеци, когато комуналните компании ще правят всичко възможно да осигурят газ за своите потребители. При това положение купувачите без собствени кораби се опасяват, че може да се окаже, че въобще няма да могат да наемат транспорт за закупените количества втечнен природен газ.

Газохранилищата в Европа вече са пълни до 91% от капацитета им, сочат данните на Gas Infrastructure Europe (GIE). Това също е фактор при търсенето на танкери. Липсата на място за съхранение кара някои компании да наемат танкери, които да останат в пристанищата като плаващи платформи за съхранение на газа. Така намалява броят на корабите, които "кръстосват" между терминалите, като пренасят суровина.

В момента кораби се намират трудно и за Азия и много доставчици предлагат контрактите до газифициращия терминал, тоест без опция за доставка с танкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
400k на ден, тия кинти влизат ли в обявените ниски цени на газа? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
valentino29
преди 1 година
Слух във Франция няма достатъчно бензин,все пак това е само слух!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
И кога по" дяволите" е имало свободни танкери!? : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoИ трето, според Бруно (май беше финансовия министър на Франция), в щатско на битака, цената на газа била 4 (четири) пъти по-евтина от тази по която го изнасяли за Европа. Ако трябва ще командироваме Урсула, Борел и Тимерманс да гребат на някоя лодка. Най-накрая да свършат и те нещо полезно. До тук само течение правят. Настинахме вече :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
Zlato
преди 1 година
До: doba... Кораби има. Първо, може да си ги нарисуваме (като едни 8 изтребителя), второ - вземаме една дървена лодка слагаме й вятърна турбина и десетина газови бутилки и в щатско за втечнен газ. Грета доказа, че може. От Европа до САЩ за 45 дена :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
doba
преди 1 година
Нема страшно. Зелков и Солара ще им направят демо как се живее без газ. Перки, солари и гео-термали - това било решението. Хех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още