IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната криза изхвърли малките търговци от пазара на втечнен газ

Втечненият газ отново е суровината на богатите, коментират от сектора

15:57 | 27.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Енергийната криза изхвърли малките търговци от пазара на втечнен газ и остави всичко в ръцете на големите международни енергийни компании и търговци, пише в свой анализ Ройтерс. Едва ли това положение ще се промени до 2026 година, когато се очаква увеличаване на количествата втечнен газ на пазара и съответно - намаляване на цените.

От 2011 година насам пазарът на втечнен газ почти удвои своя обем и тази експанзия позволи навлизането на десетки по-малки играчи, особено от Азия. През първите години на бума по-малките търговци имаха дял от 20% от пазара само в Китай.

Но растящите цени изхвърлиха повечето от компаниите - нужните капитали за участие в търговията вече са съществено увеличени. Днес едно карго втечнен газ се движи около цена от 175-200 млн. долара, докато само преди две години цената беше около 15-20 млн. долара. В последните седмици цената на втечнения газ се стабилизира, но анализаторите очакват тя да остане висока още дълго време.

Цената на спот пазарите се движи основно от геополитически, а не от пазарни фактори, посочват още експертите. Затова и много азиатски търговци замразяват своята дейност, посочва Ройтерс, позовавайки се на информация от свои източници. Голяма част от тях просто не могат да си осигурят финансиране.

"Втечненият газ отново е суровината на богатите", коментира Пабло Галанте Ескобар, директор на LNG-направлението в един от водещите търговци - Vitol.  

Неговата компания, заедно с другите големи търговци - Trafigura, Gunvor и Glencore, се облагодетелства от ситуацията, поемайки все повече дялове от пазара. Присъствието  си разширяват и големите енергийни компании компании като Shell, BP и TotalEnergies.

Само Shell и TotalEnergies имат общ дял от 110 млн. тона от 400-те млн. тона, които се търгуват ежедневно на пазара на втечнен газ, изчислява Ройтерс. Двете компании подсилиха присъствието си с придобивки - Shell купи BG, а Total - звеното за втечнен газ на Engie. И двете компании са партньори в един от най-големите проекти за втечнен газ в света - "Северното поле" в Катар. Те се възползват и от дългосрочните договори с американски доставчици и печелят от рекордните цени на газа в Европа в момента.

Ако се добавят и Qatar Energy, които имат дял от 70 млн. тона от пазара и BP с техните 30 млн. тона, то се оказва, че само четири компании държат около половината от пазара на втечнен газ в световен мащаб.

Растящите лихви добавят допълнителни разходи при търговията, но секторът се радва на добри печалби благодарение на високите цени на изкопаемите горива.

Големите компании отказват коментар пред агенцията относно ситуацията на пазара днес.

Големите губещи от случващото се на пазара са не само малките търговци. По-бедните държави страдат от скъпите суровини. Индия например плати с 20% повече на годишна база за вноса на природен газ през юли. Общата стойност на доставките за бързорастящата икономика достигна 1,2 млрд. долара през юли, но в същото време доставените количества са по-малко.

Докато инфраструктурата все още се изгражда ще бъде трудно да се стабилизират пазарите, коментира Чарли Рийдъл, изпълнителен директор на Центъра за втечнен газ. Цената се поддържа висока от бавното развитие на проектите и опасността Китай да се върне на пазара, след като приключи с ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса, допълват от Poten & Partners. Според анализаторите намаленото потребление в Китай насочи потоците втечнен газ към Европа и донякъде балансира пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още