IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай спира да пренасочва втечнен газ за Европа

Си Дзинпин изтъкна в речта си на конгреса на ККП важността на енергийната сигурност

15:07 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайската Национална комисия за развитие и реформи е поискала от държавните компании PetroChina, Sinopec и Cnooc да спрат да пренасочват доставките с втечнен газ към Европа, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Целта е да бъде гарантирано потреблението в Китай през зимните месеци.

Китайските компании в момента печелят милиони от препродажбата на втечнен газ по договори, сключени още преди 1-2 години. Потреблението на газ в страната е намалено на фона на политиката по продължаващите пълни блокади заради коронавируса и буксуването на икономиката на страната.

Очакванията са, че през тази година Китай за първи път ще запише спад в потреблението на газ, макар че през 2021 година измести Япония от първото място по отношение на вноса на втечнен газ.

Заради пренасочването на товарите Европа успя бързо да напълни газохранилищата си (към момента над 92% от капацитета им по данни на Gas Infrastructure Europe). Това успокои пазарите и цената на газа в Европа падна до нивата от края на юни.

На този етап засегнатите компании не коментират информацията на Bloomberg.

Енергийната сигурност беше ключова тема в речта на Си Дзинпин по време на конгреса на Китайската комунистическа партия, посочва още агенцията. Според анализите всички енергийни компании ще бъдат под лупа през следващите дни. Китайският лидер изтъкна още, че страната трябва да върви напред по пътя на своята зелена трансформация, но избягвайки риска от недостиг на ресурси.

Цената на газа в Европа е с 60% по-ниска от рекорда, поставен през август, когато Русия изненадващо съобщи за планов ремонт по "Северен поток 1". Опасенията бяха, че след него "Газпром" така и няма да възстанови доставките за Германия. Те се потвърдиха, но оттогава цената върви надолу заради високите запаси в газохранилищата на Европа.

Заради ниските цени някои от доставките за Европа в момента се пренасочват към Азия, а вероятно и плановете на Китай да гарантира собственото си потребление също ще намали количествата втечнен газ на пазара. Това може да се окаже изпитание за европейските потребители, особено ако зимата се окаже по-студена от обичайното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още