IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Постигнахме големи резултати с политиката ни за борба с пандемията

Най-много аплодисменти по време на Конгреса на Комунистическата партия Си получи за коментара си за Тайван

09:42 | 16.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ние се придържахме към върховенството на хората и на живота, придържахме се към динамичната политика за нулев брой новозаразени с коронавирус... и постигнаме големи положителни резултати в цялостната превенция и контрол на епидемията, както и в икономическото и социално развитие. Това заяви китайският президент Си Дзинпин по време на Конгреса на Комунистическата партия, провеждащ се два пъти в десетилетието, пише Ройтерс.

По време на своята реч, продължила по-малко от два часа спрямо отчетените близо 3,5 часа на последния Конгрес през 2017 г., Си коментира борбата срещу пандемията, призова за ускорено създаване на армия от световна класа и същевременно за пореден път изрази подкрепата си към частния сектор и към разрешаването на пазарите да играят ключова роля, докато Китай прецизира "социалистическата икономическа система" и насърчава "общия просперитет".

Коментарът му относно пандемията допълнително изтри надеждите сред инвеститорите, че Пекин може скоро да разхлаби строгите противоепидемични мерки, които свиват потреблението и забавят растежа. Изказването му по темата бе кратко, като отново бе съсредоточено върху защитата на политика, която превърна Китай в аутсайдер, докато светът се опитва да живее със заразата.

Най-голямо внимание и аплодисменти китайският държавен глава получи, когато спомена позицията на Китай по отношение Тайван. "Ние поведохме решително голяма битка срещу сепаратизма и намесата, демонстрирайки силната си решителност и способност да пазим държавния суверенитет и териториална цялост, и да се противопоставим на независимостта на Тайван", увери Си.

Малко след това Си увери, че Пекин ще ускори създаването на армия от световна класа, като апелира подсилването способността на страната да поддържа националната сигурност, осигурявайки доставките на храни и енергия, снабдителните вериги, подобрявайки способността за справяне с бедствия и защитавайки личната информация.

По време на своето управление, продължаващо вече десетилетие, Си постави Китай към все по-авторитарно бъдеще, което дава приоритет на сигурността, държавния контрол на икономиката в името на "общия просперитет", на по-силна армия и по-напориста дипломация, както и на нарастващ натиск да се завземе демократично управляваният Тайван.

Като цяло сред анализаторите няма очаквания, че политика на Си ще се промени по време на третия му мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 16.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още