IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай препродава американски втечнен газ на Европа с огромни печалби

Преди години Пекин се възползва от желанието на САЩ да разшири износа на газ и сключи изгодни дългосрочни договори за доставка

17:01 | 03.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Забавянето на икономическото развитие се оказа възможност за енергийните компании на Китай, които пренасочват американския втечнен газ, закупен по дългосрочни договори още преди години, към търсещата газ днес Европа, пише The Wall Street Journal. Ситуацията е необичайна, но подпомага европейските клиенти на прага на зимата. В допълнение тези сделки се случват с огромни печалби за Китай.

Интерес към втечнения газ, препродаван от Китай, имат клиенти и в Япония и Южна Корея, посочват още от изданието. През първите осем месеца на тази година в китайските терминали са обработени едва 19 танкера с втечнен газ от САЩ спрямо 133 спрямо същия период на миналата година. В същото време Пекин купува с 30% повече газ от Русия, сочат данните на китайските митнически власти.

Китай получава руски природен газ по "Силата на Сибир" и по данни на "Газпром" през 2021 година са доставени около 10 млрд. куб. метра. В допълнение в страната влизат и известни количества руски втечнен природен газ, а един от малкото съюзници на Москва в последните месеци получава и добри отстъпки при покупката на енергоносители. Според данни на митническите власти, цитирани от Bloomberg, Пекин е платил 44 млрд. долара за доставката на петрол, петролни продукти, газ и въглища от Русия в периода февруари - август 2022 година. Това е ръст от 74% спрямо същия период на 2021 година.

Преди години Китай се възползва от опитите на САЩ да увеличи износа на втечнен газ и сключи дългосрочни договори (до 25 години) за доставка при много добри цени, които са вързани за американския газов хъб "Хенри". Тогава с помощта на това дългосрочно сътрудничество беше насърчено изграждането на терминали за втечнен газ в САЩ.

Да се изчислят печалбите от препродажбата на американския втечнен газ е трудно - цената е предмет на търговски тайни, самите сделки могат да бъдат сключвани и под цените на спот пазарите, а и самите танкери могат да бъдат изтъргувани няколко пъти, още докато са във водата. Запознати обаче твърдят, че тези договори носят стотици долари печалба само от едно карго за китайските компании.

Според източници на WSJ китайската ENN Natural Gas планира да продаде втечнения газ по договора си с Cheniere, превозван с танкера Diamond Gas Victoria, в Европа при печалба от между 110 млн. долара и 130 млн. долара. Очакванията са доставката да бъде реализирана към средата на октомври.

Cheniere подписа договори с ENN и Sinochem International през пролетта на 2019 година за доставката на 0,9 млн. тона годишно. Началото на изпълнението на тези договори беше през юли 2022 година, а според източници за американското издание, нито един танкер по тези договорки не е влязло в Китай през тази година.

Препродаваме този газ - договорите го позволяват и цената е добра, потвърждават и от търговското звено на държавната China National Petroleum Corporation - PetroChina International.

От 2021 година насам американски доставчици и китайски купувачи анонсираха 16 сделки за общо около 19 млн. тона втечнен газ годишно на година, които трябва да започнат да се изпълняват през следващите пет години.

Не е ясно колко дълго китайските компании ще могат да препродават природния газ по дългосрочните си договори със САЩ към Европа и други пазари, в които изпитват недостиг на суровината. Всичко ще зависи от политиката относно коронавируса и колко бързо ще се възстанови търсенето на газ в Китай. Всичко може да свърши още тази зима, както и да продължи с години, докато не се появят конкуренти от Африка, Южна Америка или Близкия изток, допълва още WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Пазарна икономика, неразбрана само от *** на пРезидента ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
honaniga
преди 1 година
Не е пълно инфото.Това са онези танкери, дето Радев ги отказа.Американците нямаха нищо против и ги продадоха на китайците на далавера.Другото вече е описано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Максимални цени на газа да налагат, какво чакат?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още