IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е осигурила нужния за 2023 г. газ

Цената на суровината за януари ще бъде по-ниска от очакваното заради топлото време в Европа

11:13 | 30.12.22 г. 6
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

"Булгаргаз" напълно диверсифицира газовите доставки -  и без "Газпром" количествата природен газ за 2023 година са напълно осигурени. Това стана ясно от изслушване в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на изпълнителния директор на дружеството Деница Златева по повод ценовото заявление за януари 2023 година.

Има договорки с шестима доставчика на природен газ за следващата година. Има компании от САЩ, Гърция и т.н. Диверсифицирани са не само източниците, но и трасетата - освен през "Кулата - Сидирокастро" "Булгаргаз" внася газ извън договора с Азербайджан и по новата газова връзка IGB, както и от Турция, поясни Златева.

Компанията работи и за оптимизиране на цената на газ в газохранилището в Чирен, стана ясно от думите ѝ. Заради топлото време "Булгаргаз" не е черпил всички планирани количества, а дори е извършвал виртуално нагнетяване при съществено по-ниските ценови нива. В момента нивото на газохранилището в Чирен е с 20% по-високо спрямо нивата по това време през 2021г.

Това е един от факторите, които влияят на цената на газа от новата година. Другият ценообразуващ елемент е цената на газа на нидерландската борса TTF, която е референтна за всички доставчици, с изключение на газа от Азербайджан. Заради меката зима цената на борсата в последните дни падна под нивото отпреди войната в Украйна. Това означава и че "Булгаргаз" ще внесе и съществено по-ниско финално заявление на 1 януари.

На базата на днешното състояние на пазара цената вероятно ще бъде под 190 лева за мегаватчас. На 12 декември компанията поиска регулаторът да утвърди цена от малко над 204 лева за мегаватчас.

Доставките на газ за този месец ще се осъществят от пет източника, включително и от газохранилището "Чирен", уточни председателят на КЕВР Иван Иванов. Пред журналисти той добави, че въпреки поскъпването на газа няма да има промяна в цената на топлинната услуга и на електроенергията от 1 януари.

Цената на газа е съществено по-висока от прогнозната за този регулаторен период, който приключва на 30 юни 2023 година. Предишният състав на регулатора определи средна цена от 115 лева за мегаватчас за природния газ, която калкулира в цената на топлинната енергия. Според Иванов обаче топлофикационните дружества компенсират тази цена с приходите от скъпата електроенергия, която продават.

Почти всички топлофикации у нас са когенерации и произведената електроенергия се изкупува при преференциални цени.

Финансовото състояние на "Буларгаз" също се стабилизира, уточни Златева. Тя посочи, че към края на ноември компанията е на печалба от 9 млн. лева. Това се дължи на по-доброто управление на паричните потоци и вземанията от топлофикациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Прегледах още веднъж статията: 'цената вероятно ще бъде под 190 лева за мегаватча' айде Честито! Хех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Цени, моля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Пет лева когато Путин продава на застрахователни кампаний.https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCSSTUS1&f=W
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Като платиш изравнителната сметка нема да мрънкяш сеги бегай с гьостерицата да тренираш крикет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Днес, на 30 декември, трябваше да сме вече на тъмно и студено, да дремем некъпани в мрака, и бензинът трябваше да е поне 5 лв за литър.Това бяха прокобите отпреи 6-7 месеца на разни индивиди като този дето е писал под мене...Добре, че не им се налага да се прехранват с прогонозите си, че щяха да изпукат от глад...*** как пък едно нешо не уцелиха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Некои човечета ще вденат светлото еврогейско бъдеще във финансова и енергиина криза накуп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още