IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мекото време продължава да натиска надолу цената на газа в Европа 

Цените на природния газ в Нидерландия се понижиха за пети пореден ден, защото се очаква температурите да останат сравнително високи

21:02 | 22.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на природния газ в Европа се понижиха за пети пореден ден, тъй като според прогнозите температурите ще останат сравнително високи през новата година, а доставките ще бъдат достатъчни. 

Фючърсите на бенчмарка се понижиха с цели 7%, след като в сряда затвориха на най-ниското ниво от средата на юни. Цените се понижават през последните две седмици, тъй като мекото и ветровито време ограничава търсенето на газ. Индустриалното потребление, което вече бе ограничено от високите цени в началото на годината, обикновено намалява по време на празничния сезон, анализира Bloomberg.

Доставките на втечнен природен газ също остават големи, като флотилия от танкери се насочва към Северозападна Европа, а Германия открива два нови терминала за внос. Пазарната ситуация облекчава някои опасения на политиците след тежката година, в която цените на енергията засегнаха икономиките и допринесоха за достигане на най-високата инфлация от десетилетия насам.

„Без съществена промяна в прогнозите за меко и ветровито време за почивните дни в края на годината и при продължаване на силния внос на втечнен природен газ европейските цени на газа вероятно ще останат под натиск за понижаване", заяви EnergyScan, платформата за анализи на Engie SA, в ежедневния си коментар.

Въпреки това търговците следят пазара за признаци на промяна на газовите потоци, тъй като разликата в цените между Европа и Азия остава малка. Понастоящем за износителите на втечнен природен газ от САЩ ще бъде еднакво изгодно да продават в двата региона през февруари, докато през март Европа е по-изгодна, твърди в свой анализ BloombergNEF.

Като признак, че пазарът в Азия може да се затегне, Shell Plc временно спря производството в плаващото съоръжение за втечнен природен газ Prelude край западното крайбрежие на Австралия след пожар. 

Фючърсите върху нидерландския газ, които са европейски бенчмарк, се понижиха с 6% до 91,90 евро за мегаватчас в 18:06 ч. в Амстердам. Следващото ключово ниво на подкрепа за договора е под 80 евро, твърдят от EnergyScan. Еквивалентът в Обединеното кралство спадна с цели 7,3% в четвъртък. 

Цените на електроенергията в Европа се понижиха заедно с цената на газа. Електроенергията в Германия за година напред поевтиня с 5,3% до 254 евро за мегаватчас, което е най-ниското ниво от края на юни. Пускането на пълната мощност на най-големия ядрен реактор в Европа, разположен във Финландия, беше отложено с един месец за допълнителни проверки.    

„Натискът, с който Европа се сблъска преди две седмици заради ниските температури, изглежда е преминал и рискът се премахва от цените в краткосрочен план", заявиха анализаторите на SEFE Energy Ltd. в бележка. „Ликвидността остава слаба, докато търговците се стремят да избегнат заемането на позиции по време на почивните дни“. 

Германия пропуска целите за икономии

Същевременно обаче Германия алармира, че е останала през миналата седмица далеч от целта си за спестяване на 20% от газа, когато потреблението се повиши поради студеното време. Предупреждението на енергийния регулатор е, че потреблението трябва да спадне отново, за да не се стига до дефицит в национален мащаб тази зима.

Като цяло потреблението на газ в Германия през 50-ата календарна седмица е било с 12% по-високо спрямо съответната средна стойност за четири години (2018-2021 г.), според седмичните данни за потреблението на регулатора. Спрямо предходната седмица потреблението е нараснало с 20%.

Температурите през 50-ата календарна седмица са били със 7,9 градуса по Целзий по-ниски от средните за предходните четири години, каза агенцията, след рязко застудяване, което предизвика минусови температури в голяма част от страната.

„На фона на ниските температури се очакваше допълнително потребление", написа в Twitter Клаус Мюлер, ръководител на енергийния регулатор. „(Това) не трябва да продължава през следващите няколко седмици“. Прогнозата е средната температура за тази седмица е тя да се върне в стабилния диапазон, каза регулаторът, добавяйки, че поради това се очаква потреблението на газ да намалее.

Докато промишлеността е консумирала с 2,9% по-малко газ като цяло в сравнение със средната стойност за годините от 2018 до 2021 г., домакинствата и бизнесът са увеличили потреблението с 27,6% през 50-та календарна седмица. През настоящата година това е седмицата с най-голямо потребление в тази група -2556 гигаватчаса на ден.

Това обаче все още е било доста под потреблението през 6-ата календарна седмица на 2021 г., когато застудяване причини снеговалеж и поледици в големи части на Германия. По това време домакинствата и предприятията са консумирали средно 3084 гигаватчаса на ден. За сравнение: в сряда в Германия е внесен природен газ, от който да се произведат общо 3214 гигавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Къде си ве Р?РРРСРСРСС , българомразецо ... :))) ... Сбъдна ли ти се мечтата крадците на съдомиялни да спрат газчицата на ЕС ?! Сбъдна се ... :))) ... И кво станА ?! В ЕС се нафрашкахме с газ до козирката , обикалят танкери нема къде да стоварват , пък твоите копейкаджии пияндета , дето си взривиха тръбите , го горят на Портовая и си пекат херинга ... В Испания е 71 евра за МВтч , а в Унгария и България , щото сме на линията на турецки e 94 и 88 съответно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още