IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът от "Чирен" ще оскъпи микса на "Булгаргаз" през декември

Суровината все още би била по-скъпа с изпълнението на договора с "Газпром"

11:05 | 28.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Високата цена на газа, нагнетен в газохранилището в Чирен, оскъпява микса на "Булгаргаз" през декември. Този коментар направи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на открито заседание, посветено на цената на газа.

Иванов припомни, че кампанията по нагнетяване е съвпаднала с периода с рекордно високи цени на газа в Европа - през август и септември. Сега газът от газохранилището е с най-висока цена в микса за декември. Другите източници са втечнен газ и дългосрочният договор с Азербайджан.

В други години беше точно обратното - обикновено в газохранилищата се нагнетява газ през лятото, когато потреблението е най-ниско и съответно - и цената. Така тези съоръжения не само балансират потреблението в пиковете през зимата, но и цената, която традиционно се повишава заради увеличеното търсене.

Черпенето от газохранилището се извършва по предварително определени графици и не може да бъде спряно, макар че в момента газът на пазара е по-евтин.

От "Булгаргаз" коментираха по време на заседанието, че към момента условията на пазарите се запазват и едва ли ще има голяма разлика спрямо заявлението от 10 ноември - 145,87 лева за мегаватчас.

Иван Иванов отбеляза, че е направил паралелни изчисления, според които цената на газа само по дългосрочните договори с Азербайджан и "Газпром", както и от "Чирен", би била 157,20 лева за мегаватчас. От края на април руската компания прекрати едностранно доставките по дългосрочния договор с България, който изтича в края на тази година.

Цената на газа за декември ще бъде определена на закрито заседание на енергийния регулатор, насрочено за 1 декември. Иван Иванов посочи по време на заседанието, че очаква макар и минимално понижение спрямо заявеното по-рано през месеца. През януари прогнозите му са за ново поскъпване, което е нормално в разгара на отоплителния сезон в Европа.

В последните дни на нидерландската борса TTF цената на газа се задържа на нивата от около 120-125 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още