IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ очаквано ще поскъпне през декември

"Булгаргаз" подаде в КЕВР заявление с прогнозна цена с 18% по-висока от сегашната

18:09 | 10.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на природния газ ще се повиши с почти 18% през декември, сочат първоначалните изчисления на "Булгаргаз". Така от 1 декември цената на газа ще бъде 145,87 лева за мегаватчас без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС.

От компанията съобщиха още, че спрямо сегашното развитие на пазара цената у нас е с 30% по-ниска спрямо средното ниво в Европа.

Още по време на откритото заседание в края на октомври в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от компанията прогнозираха, че ще има повишение на цената на газа в последния месец на годината. Прогнозата тогава беше, че отоплителният сезон вече ще е започнал и това ще се отрази на цената на газа на европейските пазари.

В началото на ноември цената на газа на нидерландската борса TTF се движи в диапазона 110 -125 евро за мегаватчас, като на 7 ноември търговията затвори при 109,70 евро за мегаватчас.

През ноември природният газ, продаван от "Булгаргаз" в качеството му на обществен доставчик, поевтиня с 47%, като от компанията обясниха това с добрите отстъпки, постигнати по време на търгове за доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още