IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет месеца "Булгаргаз" е купувал газ в нарушение на Закона за енергетиката

Водят се преговори за още слотове за разтоварване на втечнен газ в Турция, Италия и дори Франция

15:52 | 09.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В периода април-август "Булгаргаз" е купувал природен газ в нарушение на Закона за енергетиката, стана ясно от изслушване на служебния министър на енергетиката Росен Христов в Народното събрание. Той уточни, че след спирането на доставките на газ по договора с "Газпром" (на 27 април) държавната компания е купувала газ по краткосрочни договори чрез събиране на оферти и пряко договаряне, но законът не позволява договори за срок под 1 година да се сключват по този начин, а само чрез търговски платформи.

През този период старото ръководство на газовата компания е купувала газ и през Газов Хъб "Балкан", при които получената цена е била по-изгодна от директните преговори, но тези покупки не са се превърнали в практика.

Основни доставчици на газ през този период са били гръцките компании DEPA и Mytilineos, българската MET Energy, както и Total, Cheniere и други.

През цялото време след спирането на доставките на газ от страна на "Газпром" от "Булгаргаз" не са извършили подготовка за сключване на дългосрочен договор за доставки, нито за покупка на слотове. През март MET Energy са купили слотове на терминала в Ревитуса, включително и за май. Именно към тях се обърна "Булгаргаз", за да осигури доставките на газ през май. Тогава директор на държавната компания беше Людмил Йоцов, който преди това работеше за MET.

Заради липсата на свободни слотове се проваля сделката на предишното правителство за седем танкера от Cheniere, обясни още Росен Христов. Според него възможности за разтоварване е давала отново MET Energy, но при много по-високи цени. През октомври е бил осигурен извънредно един слот от турската Botas при пазарни цени, допълни той. 

По отношение на слотовете за 2023 година "Булгаргаз" успя да осигури два на терминала "Ревитуса". По данни на гръцки медии MET Energy обаче е закупил 5 слота за следващата година. Христов допълни, че в момента се водят преговори за още възможности за разтоварване с турската Botas, както и с италианската Edison, която има слотове в италиански и френски терминали. С италианската компания вариантът за доставка е чрез суапови сделки за газа, идващ по Трансадриатическия газопровод (TAP). 

Сега доставките на природен газ се извършват изключително чрез търгове, включително и през Газов хъб "Балкан", както и от дългосрочния договор за газ от Азербайджан, чиято цена падна съществено от 1 октомври заради влизането в експлоатация на новата газова връзка IGB. 

Изслушването на Росен Христов в Народното събрание беше по искане на ГЕРБ/СДС. В началото на дискусията депутатът Делян Добрев коментира, че преди смяната в ръководството на "Булгаргаз", която стана през август, често цената на газа е била завишена с 30-40%, включително и заради доставки от румънското звено на Wintershall, което е собственост на швейцарското звено на "Газпром".

Енергийният министър коментира още, че всички документи по доставките на газ и действията на "Булгаргаз" са предадени на институциите и се очакват доклади от тях, включително и от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), прокуратурата и т.н. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още