IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа пада с 47% от 1 ноември

КЕВР откри неоснователно включени разходи и намали още малко цената на газа, заявена от "Булгаргаз"

16:34 | 01.11.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ от 1 ноември в размер на 123,01 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава намаление от 47% спрямо цената през октомври. Заради поевтиняването на газа КЕВР ще запази сегашните цени на парното и топлата вода и те няма да бъдат променяни от 1 януари 2023 година. 

По време на открито заседание изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева съобщи, че през настоящия месец цената на природния газ е по-ниска спрямо тази, която бихме получили от "Газпром" по условията на договора за доставка.

Общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка - по дългосрочния договор с Азербайджан и два договора за доставка на втечнен газ след проведен търг.

Енергийният регулатор определи цената на базата на внесеното по-рано днес окончателно ценово заявление от страна на газовото дружество, в което беше поискана цена от 123,47 лева за мегаватчас. При анализа от страна на експертите от КЕВР обаче е установено, че "Булгаргаз" неоснователно включва разходи в размер на 1,24 млн. лева за доставка на количества на Виртуална търговска точка България. 

Количествата природен газ, надвишаващи заявките на клиентите за ноември, ще бъдат използвани за нагнетяване в газохранилището край врачанското село Чирен и за продажба на свободния пазар, уточняват още от КЕВР.

Значително по-ниската цена за този месец се дължи на конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на тези количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Важна роля за по-ниската цена имат конкурентните цени, получени на проведените търгове за доставка на втечнен природен газ и чувствителното намаление на борсовите индекси на международните газови пазари.

Спрямо актуалните газови индекси постигнатите от „Булгаргаз“ отстъпки варират между 38% и 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Некой поет излъгал ромиту че септември будет май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: zelka007 Няма ги и умишлено няма да коментират под тази статия;0 Просто вече няма с какво да плашат софиянци- *** мантри '' софиянци ще стоите на студено и тъмно през зимата'', вече не действат, щото фактите говорят друго;0 Освен това- прогнозите са за мек ноември, с температури, по-високи с 1 градус от средните за сезона;0 Това значи мек ноември за цяла България и по-късно пускане на парното в София;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 1 година
еййй, усеща се леко по леко откачането от руския ботуш ... само да махнем резидента и мутрата и може да станем по богата държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
бабье лето,КЕВР е изгорел на потник .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Златцето , оpката , тиквата , лyдият учител дет се мисли за император ... пророкуваха , че ще настане масов мор без сибирските степни изпарения ... :))) ... друзя , някой да се фърли на амбразурата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още