IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" осигури газ за ноември с по-ниска цена от тази на "Газпром"

Компанията получи отлични отстъпки от доставчиците на втечнен газ, коментира изпълнителният директор

11:32 | 28.10.22 г. 9
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На 1 ноември "Булгаргаз" ще предостави на своите клиенти природен газ с по-ниска цена, отколкото ако бяхме останали на договора с "Газпром". Това стана ясно по време на открито заседание с представители на компанията пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според изчисленията на председателя на регулатора Иван Иванов цената на газа по двата ни дългосрочни договори - с Азербайджан и "Газпром", би била малко над 190 лева за мегаватчас, а при вариант със 7-те танкера на предишното правителство и договора от Азербайджан - 179 лева за мегаватчас.

По думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева към 1 ноември се очаква цената на газа да бъде около 130 лева за мегаватчас. Това е с 45% по-евтино спрямо цената през октомври. Прогнозите са, че газът ще бъде и с около 50% по-евтин спрямо котировките на европейските борси.

Тази цена е по-ниска и от заявената максимална цена от индустрията - 250 лева за мегаватчас, и в "Булгаргаз" се надяват потреблението да тръгне нагоре. При рекордната цена от над 350 лева за мегаватчас през септември дневното потребление на газ от бизнеса е паднало с между 20% и 30%. Това обаче позволи на "Булгаргаз" бързо да нагнети свободните количества в газохранилището "Чирен".

За последно около това ниво цената на газа се въртеше през март, тоест отразява развитието на пазара отпреди началото на войната в Украйна.

Златева разказа, че причината за това сериозно понижение е от една страна ниската цена на европейските борси и добрите отстъпки на доставчиците, участващи в търговете на компанията.

Става въпрос за доставка на втечнен газ, чиято цена е с между 38% и 50% по-ниска от тези на нидерландската борса TTF.

В периода април - септември отстъпките са били в рамките на 1-6 евро под цената на нидерландската борса. Сега стига до 68 евро за мегаватчас, каза още Златева.

Основната причина за успокояването на пазара е високата запълняемост на газохранилищата в Европа. Средно в общността тя надхвърля 90%, а във водещите икономики Германия, Франция и Италия газохранилищата са почти пълни.

Запълняемостта на българското газохранилище към момента е над 88%, а "Булгаргаз" продължава да нагнетява.

Иван Иванов беше категоричен, че цената в газохранилището няма да е твърде висока и ще бъде балансираща през отоплителния сезон. При това развитие на газовия пазар не се очаква повишаване на цената на парното от 1 януари 2023 г. Цената обаче не може да бъде и намалена, защото предишният състав на КЕВР определи в ценовото си решение от 1 юли средна цена от 120 лева за мегаватчас.

Иван Иванов не очаква и рязко поскъпване на газа през отоплителния сезон, макар че цените ще се повишат. Заради добрата подготвеност на Европа няма да има натиск на пазара, а Русия вече не може да влияе - делът й във вноса пада от 40% преди войната до 7% днес, уточни председателят на КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Дано цената продължава да върви надолу и природния газ си върне старите цени. Това дава на всички нас - потребителите, спокойствие за предстоящия зимен сезон. Най-важно е, че сме осигурени, а сметките ни ще бъдат доста приемливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
Когато някой разбира от търговия, има и резултат. Хаосът и страхът от високити цени и липсата на доставки, нанесоха своите вреди за използването на природния газ, както за битови, така и за промишлени нужди. Непрекъснатата тенденция, обаче, към намаляване на цената му до поносими стойносги, ще доведе до връщане на добрият му имидж и конкурентност. Въпреки,че се говори за компенсации на бито вите потребители,които ще са още един плюс, се очаква декември да има още отстъпки при договарянето му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Хохо ... За кво бегат рaшистите от откритите пазарни взаимоотношения и борсите ?! За да спекулират подмолно и да вдигат цените !! Некой амбразурчик-газовик да се разчекне на баламатума в защита на крадците на съдомиялни машини и санитарен фаянс ?! За кво ориваха орталъка гнъстта митрофонава и р.офч ?! То не беха фъргания и заплахи по телевидения , то не беха коментари ... :))) ... Ямал е на нула , СП е на нула що го взривиха , Украйна е 7 ПЪТИ под нормата , Турецки пАток умерено върви надолу ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
До: melon : Всичко опира до време и потребление. Каква полза, ако си го заобиколил но, индустрията ти загива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Продължение следва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
alex8712
преди 1 година
До: Repoman 190лв е във вариант Газпром+азерски, 179 лв е във вариант азерски+8 танкера от Шиниър - нито един от тези варианти не е актуален в момента. Сега влиза азерски+втечнен газ от отворените търгове преди месец. Според статията отстъпката за втечнения газ спрямо холандската борса достига до 68 евро /онзи ден цената на TTF беше около 100 евро/, а цената на азерския е около 26 евро/Мвтч. Така сметката излиза 32 евро втечнен + 26 евро азерски=58 евро/Мвтч. Надценката на Булгаргаз е 2-3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
melon
преди 1 година
Интересно как Русия, от незаобиколим газов фактор, се превърна в заобиколим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Repoman
преди 1 година
Не че нещо, но като чета статиятаи се питам кой ще дотира цялата схема с тези цени? Значи купуваме на 179-190, а продаваме на 130 ? Може би аз нещо не съм догледал, ама както и да го гледам, така си пише. Отделно самата Българгаз също има разходи за покриване: тръби, хранилища, компресори, ток, ... Да не сме се върнали при комунизма и държавата да дотира цените?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
2,5 млн кубометров влизат през Кулата на ден ,dead cat bounce
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още