IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С проведените търгове България е спестила 100 млн. лева за газ през ноември

Миксът на "Булгаргаз" е по-евтин, отколкото би бил с дългосрочните договори с Азербайджан и "Газпром"

14:01 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

През ноември цената на природния газ, продаван от обществения доставчик "Булгаргаз", намаля с малко над 47% спрямо октомври. Още по време на откритото заседание в Комисията за енергийто и водно регулиране (КЕВР) беше коментирано, че постигнатата цена е по-ниска, спрямо цената, която би предложил "Газпром" за ноември по формулата в договора.

На закритото заседание на комисията стават ясни и ползите за България - на фона на проведените търгове за доставка с компании като DEPA и Mytilineos,и заедно с доставките от Азербайджан, през ноември "Булгаргаз" постига цена от 123,01 лева за мегаватчас. Ако трябваше да разчитаме на двата дългосрочни договора - с "Газпром" и азербайджанската AGSC, то цената би била малко над 160 лева за мегаватчас. Според изчисленията на председателя на КЕВР Иван Иванов това означава, че доамкинствата и бизнеса е трябвало да платят със 100 млн. лева повече, ако "Булгаргаз" разчиташе само на двата дългосрочни договора.

Иванов коментира още, че ползите спрямо договорените количества втечнен газ от "Продължаваме промяната" в края на своя управленски мандат се изчисляват на около 95 млн. лева.  

Причините за рязкото понижаване на цената на газа са комплексни - от една страна пълните газохранилища в Европа доведоха до намаляване на цената на нидерландската борса TTF, но индексът се използва и във формулата за изчисляване на цената на газа от "Газпром". Затова от КЕВР отчитат като "изключително положително"  провеждането на открити търгове за доставка на природен газ. В тях участие са заявили 12 компании, а 8 са подали и крайна оферти.

В края на миналата седмица служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви по време на изслушване в Народното събрание, че в периода април - август "Булгаргаз" е осигурявал природен газ, водейки основно двустранни преговори с доставчиците. В последните месеци обаче компанията е преминала към участие в търгове, а цената пада значително.

От думите на Христов пред Народното събрание прави впечатление, че част от доставчиците реално са същите - гръцките компании DEPA и Mytilineos, но при проведените търгове постигнатите отстъпки са по-големи. Все пак трябва да бъде отчетен и фактът, че реалността на пазара е друга - от рекордните 350 евро за мегаватчас в края на август, цените на нидерландската борса TTF в момента слязоха до ниво под 110 евро за мегаватчас в обедната търговия днес (18 ноември).

Движението на цената на газа в последните три месеца на TTF Движението на цената на газа в последните три месеца на TTF

"Газпром" спря доставките на газ за "Булгаргаз" в края на април 2022 година заради нежеланието на българската компания да се съгласи да плаща в рубли за доставките. Това постави компанията в много трудна и на практика съвсем нова ситуация - да участва в търгове за осигуряване на количества газ, начини за доставка и т.н. Дотогава "Булгаргаз" рядко осигуряваше природен газ по такива схеми, тъй като разчиташе изцяло на дългосрочните договорки с "Газпром", както и с Азербайджан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още