IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ на TTF поевтиня с почти 40% от началото на декември

Търговците следят повече метеорологичните условия, а не политиките на ЕС за тавана на газа

12:48 | 23.12.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Първата студена вълна за сезона, обхванала Европа, повиши рязко цената на природния газ на нидерландската борса TTF в началото на декември. Контрактите с доставка през януари достигнаха цена от почти 140 евро за мегаватчас на 1 декември, а в следващите дни, на 7 декември, беше постигнат и пикът за месеца досега - 150 евро за мегаватчас.

Но температурите се повишиха и пазарите дори не обърнаха внимание на тавана върху цената на природния газ, който страните от Европейския съюз въведоха след дълги спорове. Според споразумението механизмът за ограничаване на цената на суровината ще влезе в сила, когато нивата на TTF надхвърлят 188 евро за мегаватчас за повече от три търговски дни.

Към този момент вероятността това да се случи до края на годината е минимална. В момента (23 декември) търговията с януарските контракти се извършва при ниво от около 87 евро за мегаватчас, т.е. от началото на месеца цената на газа в Европа е намаляла с към 40%.

Това дава надежда и България да успее да избегне поскъпването на газа от 1 януари 2023 година с почти 40% до малко над 204 лева за мегаватчас. Това е записано в прогнозата на "Булгаргаз" за цената на газа, внесена в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 10 декември, тоест изчисленията са направени точно когато цената на газа на TTF беше най-висока.

Едва ли обаче понижението може да бъде в същите граници, както на нидерландската борса, заради влиянието на газа от "Чирен". Газохранилището беше нагнетено основно през август и септември, когато цените бяха рекордни, а потреблението в България - на исторически минимум. Тогава "Булгаргаз" не наложи глоби на своите клиенти, които не потребиха заявения газ, а го нагнетиха в газохранилището.

Според коментари от регулатора графикът за черпене от "Чирен" е предварително определен и трудно може да се промени, тоест да бъде позволено на "Булгаргаз" да използва възможно най-много газ от пазарите сега, когато цената е по-ниска. Преди дни служебният министър на енергетиката Росен Христов намекна, че може да се преразгледа графиците - от една страна да се възползваме от евтиния газ на пазара, а от друга - и да съхраним суровина, ако ситуацията през зимата се влоши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още