IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата ICE заплаши, че ще изтегли търговията с газ от ЕС, ако има таван на цената

Министрите на енергетиката на ЕС ще разгледат мярката на 19 декември

15:00 | 16.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Борсовият оператор ICE заплаши, че ще премести сектора за търговия с газ от ЕС, ако страните от общността въведат таван на цена, пише Ройтерс. Този механизъм за пазарна корекция ще бъде въведен без никакви тестове и без анализ на рисковете, смятат от компанията.

ICE управлява търговската платформа TTF, която е референтна за повечето цени в договорите за доставка на природен газ в Европа. Това е най-атрактивният газов пазар в Европа, на който участват доставчици, купувачи и доста спекуланти.

Нидерландският оператор на газопреносната мрежа Gasunie основа газовия хъб TTF през 2003 г. Компанията коментира, че търговската платформа е от полза за Европа, тъй като търговската активност привлича газ и така увеличава стабилността на пазара.

В ЕК искат да намерят алтернатива на индекса, защото той вече не отговаря на реалностите на пазара - в Европа вече разчитат основно на втечнен, а не на тръбен газ.

Докато това стане (очакванията са за предложение през март 2023 г.) 15 държави от общността настояха за таван на цената на газа. Въпреки своите колебания относно мярката от Брюксел предложиха ограничението - в размер на 275 евро за мегаватчас. Мярката ще се активира, когато цената на газа остане за повече от две седмици над това ниво и едновременно с това ценовите нива са с 58 евро за мегаватчас по-високи от референциите за цената на втечнения газ за срок от 10 дни, предвижда предложението на ЕК.

Министрите на енергетиката обаче така и не могат да намерят компромиса по казуса. Противниците на идеята смятат, че тя ще наруши сигурността на доставките за целия континент и няма да гарантира поносимата за икономиката цена на суровината. Борсови оператори и Европейската централна банка (ЕЦБ) пък имат опасения, че мярката ще наруши финансовата стабилност.

Според медийни публикации в момента обсъжданото ниво на тавана е 200 евро за мегаватчас. Енергийният съвет ще се проведе на 19 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още