IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Ценови таван на природния газ може да застраши финансовата стабилност на еврозоната

По информация на CNBC в момента се дискутира таван от 220 евро за мегаватчас

21:16 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) също изказва своите опасения за плановете на Европейския съюз (ЕС) да въведе таван на цената на природния газ, пише CNBC. В публикация на институцията се казва, че тази мярка "при определени обстоятелства" може да застраши финансовата стабилност в еврозоната. Подобни предупреждения отправиха и оператори на европейски енергийни борси.

Мярката се дискутира от седмици, след като 15 държави от общността, сред които и България, поискаха въвеждането на ограничение, за да бъдат стабилизирани енергийните пазари в Европа. Но страни като Германия и Нидерландия се обявиха против с мотив, че това може да застраши доставките, а съответно и енергийната сигурност на континента.

Очакванията са, че решение по казуса може да има на 13 декември, когато ще заседават министрите на енергетиката. Източници на CNBC обаче са категорични, че консенсус на този етап изглежда непостижим. Европейската комисия (ЕК) предложи таван от 275 евро за мегаватчас, който веднага беше отхвърлен като прекалено висок. Според информацията на агенцията в момента дискусиите се въртят около ниво от 220 евро за мегаватчас.

Днес (9 декември) цената на природния газ на нидерландската борса TTF се движи около 135 евро за мегаватчас. През ноември имаше дни дори под 100 евро за мегаватчас, но с падането на температурите в Европа търсенето се увеличи.

От решението за таван на цената на газа зависи и изпълнението на други мерки за справяне с газовата криза, които вече имат принципно одобрение, като например общите покупки на суровина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още