IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери вече започват да се готвят за следващата зима

ЕС започва да се подготвя за нагнетяване на газ без доставки от Русия, сочи проект на дневния ред на Европейския съвет

16:00 | 07.12.22 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

На своята среща на 15 декември европейските лидери ще започнат подготовката си за следващата зима, пише Bloomberg. Агенцията има достъп до документи, подготвени за следващия Европейски съвет, според които общността ще се съсредоточи върху общите покупки на природен газ и планове за напълване на газохранилищата за зимния сезон 2023-2024 година. 

Страните от общността посрещнаха зимата с почти пълни газохранилища, но опасенията са, че те ще се изпразнят до април 2023 година, а кампанията по нагнетяване през следващата година ще бъде затруднена. Очакванията в Брюксел са, че през следващото лято Европа няма да може въобще да разчита на доставки на газ от Русия. 

По време на последната си официална среща за годината лидерите на ЕС ще насърчат още инвестициите в иновации, енергийна ефективност и инфраструктура, посочва още Bloomberg. Целта е да бъде намалена зависимостта от вноса на енергийни продукти чрез преминаване към зелена енергетика. 

Страните от ЕС бяха най-големият пазар на руските петрол и природен газ. Заради войната в Украйна обаче общността забрани вноса на руски петрол от 5 декември, допускайки само няколко изключения (за България, Унгария, Чехия и Словакия). Заради санкциите на ЕС Русия пък поиска смяна на схемата за плащане на руския газ и преустанови доставките за държавите, които не приеха това искане. 

Преди срещата на лидерите обаче на 13 декември ще дискутират енергийните министри на държавите от ЕС. Те ще трябва да намерят решение на спора за таван на цената на природния газ, за да бъде дадена зелена светлина и на другите мерки, които ЕК предложи за решаване на газовата криза, като например общите покупки на природен газ от ЕС. 

ЕК предложи таван от 275 евро за мегаватчас на природния газ, търгуван на европейските борси. Тъй като тази граница не беше приета от енергийните министри, вече се появиха алтернативни предложения - на Чехия, която предложи таван от 264 евро за мегаватчас, а Нидерландия има идея механизмът да се прилага само за държавни компании. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още