IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия предлага таван за цената на газа само за държавни компании

Мярката ще се отнася и за българската "Булгаргаз", която е 100% държавна

10:33 | 06.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нидерландия се включва със свое предложение в спора за таван на цената на газа в ЕС, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Идеята на правителството на Марк Рюте е механизмът да се отнася само за купувачи, които са държавни компании, каквато е и българската "Булгаргаз", както и за компании, които по закон са длъжни да поддържат газови резерви.

В документа на нидерландското правителство се отбелязва, че именно държавните компании и задължените да запълват газохранилищата са допринесли за рязкото повишаване на цените през летните месеци.

Ройтерс припомня, че заради високата цена на природния газ много европейски правителства, включително и нидерландското, бяха принудени да субсидират покупката на природен газ, който да бъде нагнетен в газохранилищата. На Германия ѝ се наложи да национализира два от доставчиците - Uniper и Sefe. Мярката за ценови таван, предлагана от Нидерландия, ще се отрази още и на доставчиците на газ в Полша, Австрия и Италия, в които държавата има участие.  

На последната си среща министрите на общността не можаха да се разберат за таван на цената на газа, поискан от няколко държави, сред които и България. Алиансът е с лидер Франция, но другата голяма икономика в ЕС - Германия, както и Нидерландия и Австрия, се изказаха против. Според тях ограничаването на цената може да наруши сигурността на доставките. Оператори на енергийните борси в ЕС също се противопоставиха на предложението, което според тях може да доведе и до финансов срив.

 Европейската комисия (ЕК) предложи таван от 275 евро за мегаватчас, като механизмът ще се активира, ако има 10 дни с цена над това ниво на пазарите. Повечето държави от общността се противопоставиха на идеята, коментирайки, че таванът е твърде висок. 

Чехия, която е ротационен председател на ЕС, също предложи алтернатива - "смъкване" на лимита до 264 евро за мегаватчас, като това ниво трябва да бъде надхвърлено за срок от 5 дни, за да влезе в сила механизма.

Ресорните министри ще разговарят отново на 13 декември. Те трябва да намерят решение на казуса с тавана за цената на газа, за да бъде дадена зелена светлина на другите мерки за справяне с газовата криза, сред които и възможността за общи покупки на природен газ по подобие на механизма за закупуване на ваксини срещу коронавируса.

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF остава стабилна на ниво около 130-140 евро за мегаватчас от началото на декември. Това е повишение от около 30% спрямо началото на ноември, когато бяха постигани и цени под 100 евро на мегаватчас, но с началото на зимния сезон в Европа газовите контракти традиционно поскъпват.

В нормални години газът от газохранилищата е с по-ниска цена, защото е нагнетяван през лятото, когато потреблението е най-ниско и съответно - цените също. Това лято обаче имаше рекорди от 350 евро за мегаватчас в края на август, които се случиха, след спирането на доставките по "Северен поток 1". В началото на септември експлозии разрушиха газопровода и оттогава Западна Европа получава руски газ единствено през територията на Украйна.

За Централна и Източна Европа, както и за Балканите доставките идват по "Турски поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: onezero007 ама прокуратурата няма данни това предложение да е нидерландско...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: onezero007 ... Съгласен , така таванът ще важи за всички компании , дори и за покупките на газ от ЛУК за нашата рафинерия ... :))) ... няма да могат да точат кинти от нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
onezero007
преди 1 година
Щом е нидераландско предложение, айде вето ала шенген, първото от много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още