IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага таван на цената на газа от 275 евро за мегаватчас

Механизмът ще се активира автоматично, но при изпълнение на няколко условия

17:51 | 22.11.22 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия предлага инструмент, който да ограничи цената на природния газ, търгуван на нидерландската борса TTF, до 275 евро за мегаватчас. Този механизъм ще бъде прилаган автоматично, но след серия от условия, става ясно от съобщение на Брюксел.

На първо място, средната цена на нидерландската борса трябва да надвиши лимита за повече от две седмици. Другото условие е цената на TTF да надвиши референтните цени на втечнения газ с 58 евро за мегаватчас за 10 поредни търговски дни в рамките на две седмици.

Когато тези две условия бъдат изпълнени, Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER) ще задейства механизма за корекция на пазара. Съобщение за това ще има в Официалния вестник на ЕС. Уведомени ще бъдат ЕК и регулаторите на енергийните пазари в общността, както и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Механизмът ще може да бъде активиран от 1 януари 2023 г.

Европейските лидери одобриха "по принцип" мерки за намаляване на енергийните цени и за борба с енергийната криза в общността по време на своето заседание през октомври. Обсъждани бяха различни опции, като например лимит само на газа, използван за производство на електроенергия, или само на руския природен газ. В крайна сметка страните възложиха на Брюксел да разработи конкретни механизми. Плановете за таван на цената на газа предизвикаха много критики на различни нива, като опасенията са, че той ще влоши сигурността на доставките за Европа.

Пазарни участници се опасяват, че ЕС няма да може достатъчно бързо да спре механизма, дори и да види, че той води до нарушения на доставките. В предложението на Брюксел е записано, че механизмът ще бъде преустановен веднага - с решение на ЕК, ако има риск за пазара и/или доставките, или когато ситуацията се нормализира.

Таванът на цената ще бъде дискутиран на извънреден Енергиен съвет, насрочен за 24 ноември. Очакванията са, че на него ще бъдат разгледани и други предложения на комисията, сред които и общите покупки на природен газ за страните от ЕС.

В момента цената на природния газ на TTF достигна 120 евро за мегаватчас, след като "Газпром" заплаши да намали транзита през Украйна. Това в момента е единственият път на руския природен газ за Западна Европа. През август контрактите на нидерландската борса за кратко се търгуваха при рекордните 350 евро за мегаватчас, когато руският гигант изненадващо реши да направи планов ремонт на съоръжение на "Северен поток 1". След това доставките така и не бяха възобновени, но и пазарите вече не реагираха със същата сила на заплахите на Русия да спре газа за Европа. 

До декември 2021 г. природният газ на пазара се търгуваше на цена под 40 евро за мегаватчас, но очакванията за война на фона на руските военни учения по границата с Украйна изнервиха търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Ебре Вихъре, дека е тавана за електриката при полужение че КПД на ДВГ е към 50 %?!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още