IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таван на цената на газа в ЕС може и да не е толкова лесно изпълнима задача

Анализи на ЕК показват, че мярката ще ограничи доставките

21:15 | 08.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Таван на цената на газа, по начина, по който го приеха по принцип лидерите на ЕС, може би няма да може да бъде въведен, коментират източници на Ройтерс. Представители на страните от общността се събраха, за да дискутират промените в енергийния пазар, но стигнаха до заключение, че таван върху цената на газа на ниво ЕС вероятно ще ограничи доставките.

В края на октомври лидерите на страните от общността до късно вечерта преговаряха за реформите на енергийния пазар. Заради енергийната криза те се съгласиха "по принцип" за ограничения на цената на суровината, предназначена за производство на електроенергия, както и "динамичен ценови коридор" за търговията на нидерландската борса TTF. Индексът е референтен към договорите за доставки на природен газ в общността.

Според източници на Ройтерс през октомври е бил постигнат компромис между двата "лагера" по предложението за ограничаване на цените, но той е свързан с гаранции, че няма да има проблем с доставките и пренасочването на танкерите с втечнен газ към други пазари или дългосрочните договори за доставка.

Заключението на ЕК е, че няма механизъм, който да отговаря на тези критерии. Постигнатият компромис между европейските лидери трябва да бъде обсъден на заседание на Енергийния съвет по-късно през ноември.

Брюксел планира да промени референтния индекс, но това ще стане най-рано през следващата пролет. В момента TTF не отразява реалността на европейските пазари, където доставките вече са повече от втечнен газ, коментираха от ЕК преди срещата с европейските лидери.

Източник на Ройтерс твърди, че сега комисията планира доброволен механизъм за "пазарни корекции", но едва ли това ще доведе до намаляване на цената на газа.

Пазарният регулатор на Нидерландия коментира преди ден, че газовият пазар TTF работи нормално и няма манипулации. Оттам коментираха, че ограничения ще изкривят търговията и няма да доведат до намаляване на цената, каквата е и целта на механизма.

Друга идея за борба с газовата криза в ЕС е да се правят общи покупки на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: zelka007, щот няма де да го тургат. С петрола нали същото беше. Даже плащаха да го вземеш. Ще чакаме следващата ти сводка за цените, когато настане поредния дефицит. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хаха , дрогаре антиваксъре-газовици , гледам сега сутринта на испанската газова борса 45 евра за МВтч (около 450 евра за илядо кубика) ... Тва е от онзи втечненият , щото ако беше сибирски степни изпарения щеше да е на справедлива цена от 2000 евра за илядо кубика , така поръча бившото шефче в гъспром медведев и така му припяваше настоящото - милер ... На хъб Балкан в момента е 87 евра за МВтч , ама ние не можем да живеем без рассийски тръбен според настоящият ни премиер и резидента ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... Хаха ... щот катарците са ултра пазарно настроени ... Да си го продават в Южна Хамерика , те и чайниците и джапанките ще се изпотрепат на 2000 за илядо кубика да купуват ... Ако няма таван на цената , ще си свидетел как природният газ ще изчезне от картата на Европа за 5 години . Никой няма да се топли на газ и никакъв ток от газови турбини ... Става история ... :))) ... Само няколко специфични индустрии ще го ползват , но това е 15-20% от сегашният пазар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
А, що ве? Турете таван: 20 цента на метър газ. После чакайте някой да ви достави, съсли такива. Катар вече ви каза: има таван - няма газ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още