IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Нидерландия не виждат проблем с TTF и нужда от регулация на цените

Няма пазарни манипулации, които да оскъпяват природния газ, отбелязва пазарният регулатор на Нидерландия

14:22 | 04.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нидерландският пазарен регулатор не вижда проблеми с търговията на газовата борса TTF и не смята за необходимо да има механизъм за регулиране на цената. Според институцията намеса на пазара може да има негативни последици, включително и ограничени количества, пише Ройтерс.

Регулаторът не вижда манипулации на пазара - цените се движат от търсенето и предлагането, макар че има сериозен ръст, и са критични към евентуални строги правила срещу волатилността на пазара.

"Пазарът работи адекватно, а с интервенция никога не се знае какво ще случи и последиците могат да бъдат по-лоши от очакваното", предупреждават от регулатора. Оттам допълват, че високите цени на газа реално водят до активизиране на изграждането на терминали за втечнен газ в Европа и пренасочване на танкерите от Азия към Европа.

Дори и преди началото на войната в Украйна цената на газа се повиши рязко в последните месеци на 2021 година заради напрежението около доставките на руски природен газ. През цялата 2022 година цените останаха високи, а едва в последните седмици се наблюдава понижение, свързано от една страна с необичайно топлата есен и пълните газохранилища в Европа.

От Европейската комисия (ЕК) коментираха през октомври, че ще разработят нов инедкс, към който да реферират газовите доставки, защото TTF вече не е адекватен на структурата на вноса. Европа днес разчита все повече на втечнен газ, а индексът на нидерландската борса е обвързан повече с доставките на тръбен газ, коментираха от Брюксел.

Докато стане готов новият механизъм (до март 2023 година) обаче ЕК предложи "динамичен ценови таван", който да ограничава дневния ръст на цената на природния газ. Идеята беше одобрена "по принцип" от европейските лидери на срещата им в края на октомври и се очаква и конкретно предложение от комисията.

15 държави от ЕС, включително и България, поискаха от ЕК таван на цената на газа, за да могат да бъдат намалени разходите и на индустрията, и на домакинствата. На това предложение се противопоставиха Нидерландия и Германия, макар че и двете държави имат индустрия, разчитаща много на природния газ, с мотива, че това може да наруши доставките на суровината за страните от ЕС.

Пазарният регулатор на Нидерландия отбелязва още, че смяната на индекса може и да помогне срещу дневната волатилност на цената, но няма да доведе до намаляване на цената на природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още