IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските публични компании ще могат да получат ESG рейтинг

Новият рейтинг ще бъде основа за създаването на ESG индекс, в който ще попаднат най-устойчивите дружества

20:05 | 15.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Публичните компании в България ще могат да получат ESG рейтинг, който ще бъде основа за поставянето им в ESG индекс, съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН).

Новината е обявена по време на инициативата GreenTalks, организирана от Центъра за устойчиви финанси и енергетика (Green Finance & Energy Center). В събитието са участвали зам.-председателят на Комисията Мария Филипова и изпълнителният директор на Българската фондова борса (БФБ) и председател на Центъра за устойчиви финанси и енергетика доц. д-р Маню Моравенов.

Публичните дружества ще могат да получат ESG рейтинг от LSEG Data & Analytics (LSEG D&A), част от Групата на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group).

LSEG D&A управлява и предоставя данни за устойчивото представяне на българските публични компании. Данните са във вид на рейтинги, а компаниите с най-висок рейтинг ще попаднат в бъдещия индекс на дружествата на БФБ с най-устойчиво представяне – ESG BG.

Присъждането на рейтинг от LSEG D&A ще бъде безплатно, а компаниите сами могат да подават нужната информация, като я попълнят на английски език директно в платформата на LSEG Data & Analytics. Те трябва да предоставят годишен финансов отчет, доклад за дейността, нефинансова декларация, устав на дружеството, ключови политики и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още