IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Бианор" одобриха обратното изкупуване, служителските акции и двата класа директори

Дружеството проведе извънредно общо събрание на 14 май

18:47 | 15.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Акционерите на „Бианор Холдинг“ АД са одобрили на извънредно общо събрание, което се е провело на 14 май, въвеждането на структура на управление с два класа директори, увеличението на капитала със служителски акции и провеждането на обратно изкупуване.

Протоколът и материалите от общото събрание са публикувани на сайта x3news.com.

Компанията е първата от листнатите на БФБ-София, която въвежда структура на съвета на директорите с клас А и клас Б директори с гласувани промени в устава.

Клас Б директорът ще има ключова роля за вземането на важни решения и ще контролира директорите клас А. Клас Б директор става Росен Иванов, съосновател и управляващ партньор на BlackPeak Capital – фонд, който стана ключов акционер в „Бианор Холдинг“ след последното увеличение на капитала.

План за служителски акции

Планът за насърчаване на служителите на „Бианор Холдинг“ чрез участие в капитала, гласуван от акционерите на общото събрание, регламентира допълнителните материални стимули под формата на акции за дългосрочна лоялност на служители на компанията.

Съветът на директорите ще определя кои служители ще могат да получават опции върху акции, какъв брой опции и правата за упражняване на опциите. Ще има индивидуална схема за поетапно освобождаване на опциите, предоставени на съответен служител.

Дружеството има право да предостави възможност за придобиване на опции върху акции, представляващи не повече от 10% от капитала му, записано е в документа.

Планът предвижда също така капиталът на дружеството да не може да бъде увеличаван за целите на упражняване на опции с повече от 1% в рамките на една година. Издадените съгласно настоящия план акции не могат да надхвърлят 5% от капитала на дружеството към съответен момент.

Обратно изкупуване на акции

Ръководството на „Бианор Холдинг“ предлага да се изкупят обратно до 3% от акциите на дружеството.

Срокът на изкупуването е до три години от приемането на решение от акционерите за обратно изкупуване, т.е. 14 май 2027 г.

Предвиденият ценови диапазон е от 3 до 7,5 лева на акция.

Съветът на директорите ще определи другите параметри по процедурата след гласуването ѝ от акционерите.

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ поскъпват с над 63%, а пазарната капитализация възлиза на над 60,2 млн. лева.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още