IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха с ръстове в сряда заради данните за инфлацията в САЩ

Трейдърите са надяват, че данните ще убедят Фед, че инфлацията се забавя и не са необходими нови увеличения на лихвите

19:59 | 15.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари затвориха с ръстове в сряда заради данните за инфлацията в САЩ.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,59% до 524,71 пункта. Акциите на компаниите за комунални услуги отчетоха най-голям ръст – 1,7% средно, а на петролните и газови компании поевтиняха с 0,9%.

В Германия DAX добави 0,82% до 18 869,36 пункта, във Великобритания FTSE 100 – 0,21% до 8445,8 пункта, а във Франция CAC 40 – 0,17% до 8239,99 пункта.

Акциите на холандската банка ABN Amro поевтиняха с 6% в сесията въпреки отчетеното увеличение на нетната печалба за първото тримесечие от 29%, пише CNBC.

Германската Commerzbank също отчете по-добро от очакваното увеличение на нетната печалба – с 29%, което доведе до 5% поскъпване на акциите ѝ.

Междувременно акциите на Burberry поевтиняха с 6%, след като компанията предупреди за „предизвикателна“ перспектива през първата половина на тази година.

Други акции от луксозния сегмент също поевтиняха – Kering например отписа 0,7% от оценката си, а LVMH – 0,4%.

В САЩ индексът на потребителските цени за април в сравнение с март се повишава с 0,3% при очакван ръст от 0,4%. Годишното ускорение на инфлацията достига 3,4%, което е в съответствие с очакванията.

Трейдърите са надяват, че данните ще убедят Федералния резерв на САЩ, че инфлацията се забавя и не са необходими нови увеличения на лихвите.

Председателят на Фед Джером Пауъл повтори във вторник, че инфлацията намалява по-бавно от очакваното, което вероятно ще задържи лихвените проценти в САЩ високи за продължителен период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още