IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се охлажда през април за облекчение на Фед

Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,3% през миналия месец и с 3,4% на годишна база

16:58 | 15.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в САЩ са се повишили по-слабо от очакваното през април. Това сочи възобновяване на низходящата тенденция на инфлацията в началото на второто тримесечие, което засилва очакванията на финансовите пазари за намаляване на лихвените проценти през септември.

Индексът на потребителските цени в страната е нараснал с 0,3% през миналия месец, след като се покачи с по 0,4% през март и февруари, съобщи в сряда американското Бюро за трудова статистика.

За 12-те месеца до края на април индексът се е увеличил с 3,4%, след като през март нарасна с 3,5%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че индексът на потребителските цени ще нарасне с 0,4% през месеца и с 3,4% на годишна база.

Годишният темп на увеличение на потребителските цени се забави спрямо пика си от 9,1% през юни 2022 г., въпреки че впоследствие тенденцията отслабна. Инфлацията се ускори през първото тримесечие на тази година на фона на силно вътрешно търсене, след като през по-голямата част от миналата година беше умерена.

Забавянето на инфлацията през миналия месец е облекчение за пазарите, след като данните от вторник показаха нарастване на производствените цени през април.

Според икономисти инфлацията се дължи на догонващото нарастване на разходите на доставчиците на услуги като застраховане на моторни превозни средства, жилища и здравеопазване.

Те очакват през това тримесечие инфлационният натиск да отслабне и покачването на цените постепенно да се приближи към целта на Федералния резерв от 2%, тъй като пазарът на труда се охлажда.

Това мнение се споделя от председателя на Фед Джером Пауъл, който във вторник заяви: "Очаквам, че инфлацията ще се върне надолу... на месечна база до нива, които са по-скоро подобни на по-ниските показатели, каквито имахме миналата година".

Финансовите пазари очакват централната банка на САЩ да започне да понижава разходите по заемите през септември.

Малцина икономисти очакват Фед да започне цикъла на облекчаване през юли, докато друга част смятат, че намаляването на лихвените проценти може да започне през декември, ако изобщо се случи.

В началото на този месец американската централна банка остави без промяна основния си лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50%, в който се намира от юли насам. От март 2022 г. Фед е повишил основната лихва с общо 525 базисни пункта.

Като се изключат волатилните компоненти като цените на храните и енергоносителите, индексът на потребителските цени е нараснал с 0,3% през април, след като се повиши с 0,4% през март. За една година основната инфлация възлиза на 3,6%. Това е най-слабото увеличение на годишна база от април 2021 г. и се регистрира след увеличение от 3,8% през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още