IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на върха на ЕС постига принципно споразумение по енергийния спор

Въпреки това остават и различията по ключови теми, като налагането на таван на цените на газа

07:30 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен (вдясно) и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен (вдясно) и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET

Лидерите на Европейския съюз постигнаха принципно споразумение по енергийния спор. В петък сутринта председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел написа в Twitter, че на срещата на върха в Брюксел е договорено да „се разработят мерки за ограничаване на цените на енергията за домакинствата и предприятията". Той допълни, че „единството и солидарността надделяват", предава DPA. 

ЕС вече разполага с „много добра пътна карта", заяви председателят на EK Урсула фон Дер Лайен. „Ще въведем механизъм за корекция на пазара, за да ограничим случаите на прекомерно високи цени на газа", добави тя и заяви, че нейната комисия ще работи с министрите на ЕС по законодателно предложение.

Какво бе договорено?

В заключителната декларация на срещата на върха изрично се споменава „временен динамичен ценови коридор" за търговията с газ. Той обаче не трябва да застрашава сигурността на доставките. Освен това трябва да се извърши анализ на разходите и ползите за въвеждане на таван на цените на газа, използван за производство на електроенергия. Максималната цена не трябва да води до увеличаване на потреблението на газ. 


Според канцлера на Германия Олаф Шолц страните са се договорили и за съвместни покупки на газ, някои от които ще бъдат задължителни, въз основа на предложение на Европейската комисия. „Смятам, че това е добър напредък", заяви Шолц в Брюксел. Освен това следващия вторник министрите на енергетиката на ЕС ще разгледат подробно как могат да се предотвратят ценовите колебания, причинени от спекулациите на газовия пазар. Целта е „да се гарантира, че не е невъзможно да се получи газ чрез произволно определени цени", продължи канцлерът.

Планираните мерки може да бъдат задействани „в края на октомври - началото на ноември", каза френският президент Еманюел Макрон. Той добави също така, че лидерите на 27-те „са изпратили по много ясен начин на пазарите сигнал за (своята) решимост и единство".

Напредък, но непълен

Заключенията, публикувани след края на първия ден от заседанието, съдържат и някои конкретни предложения. Сред тях например е съвместното купуване на природен газ, което по принцип ще бъде на доброволен принцип, но се предвижда чрез този механизъм задължително да бъдат запълнени най-малко 15% от запасите, необходими за зимата за идната година. Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз също така призовават за „ускоряване на преговорите" с „надеждни доставчици" като Норвегия и Съединените щати.

Все пак обаче някои от големите държави от съюза остават на различни мнения по въпроса за налагането на таван на цената на природния газ - мярка, която се обсъжда като противодействие на стратегията на Русия да държи съюза за заложник, като спира доставките по свое усмотрение. Страните от ЕС обаче се договориха да продължат да работят за постигане на компромис въз основа на предложенията, направени от ЕК по-рано тази седмица. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц (вдясно) демонстрират добро настроение, но различията остават. Снимка:  EPA/OLIVIER HOSLET / POOL Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц (вдясно) демонстрират добро настроение, но различията остават. Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Според дипломати мерките първо трябва да бъдат разгледани от експерти, преди да бъдат одобрени на политическо равнище. Лидерите от ЕС настояват да бъдат взети предвид различията между отделните страни, що се отнася до техните източници на енергия, предава и БТА. 

Срещата в Брюксел бе свикана за търсене на решения на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, и за поддържане на единен фронт срещу руския президент Владимир Путин, припомня AFP. 

Агенцията обобщава, че лидерите от ЕС искат да демонстрират единство, но разногласията по много въпроси остават и преговорите през следващите седмици се очертават трудни. Двете водещи сили в съюза са на противоположни мнения за налагането на таван на цените на газа: Германия е против, а Франция - за, отбелязва AP.

Таванът на цената на газа е като да отидеш в бар и да кажеш на бармана, че искаш да платиш бирата си на половин цена. Няма как да стане.
Виктор Орбан
премиер на Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан също отхвърля идеята с аргумента, че тя ще отблъсне доставчиците. „Таванът на цената на газа е като да отидеш в бар и да кажеш на бармана, че искаш да платиш бирата си на половин цена. Няма как да стане", написа Орбан в Twitter.

Преди началото на Срещата на върха правителствата в Берлин и Париж отмениха съвместна министерска среща, като се позоваха на липсата на съгласие по ключови въпроси. Имало доста спорни моменти в енергийната и оръжейната политика.

На срещата на върха на ЕС беше обсъдена и по-нататъшната подкрепа за Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди във видеовръзка с лидерите на ЕС, че все повече хора могат да избягат от страната му на Запад, тъй като Русия превръща Украйна в „бойно поле" с атаките си срещу енергийната система. В петък сутринта държавните и правителствените ръководители ще продължат консултациите си. Те ще обсъдят отношенията на ЕС с Азия и подготовката за световната среща на върха по въпросите на климата, която ще се проведе в Египет през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още