IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки стимулите ЕС свива енергийното потребление в очакване на зимата

Потреблението се свива до нивата по време на пандемията през 2020 година, сочат данните на ENTSO-E

16:27 | 13.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди началото на зимата, която ще бъде предизвикателство за енергетиката, повечето страни от ЕС намаляват енергийното си потребление, сочат изчисления на Ройтерс на базата на данните на ENTSO - E, обединението на мрежовите оператори на общността. Според тях през септември потреблението на електроенергия в страните от ЕС достига нивата от най-тежките блокади, свързани с коронавируса.

Свитото производство от ядрените мощности във Франция и сухото време, което намали производството на електроенергия от водните електроцентрали, ще подкрепи високите цени на електроенергията още известно време, прогнозират от Morgan Stanley. Намаленото търсене обаче вероятно ще балансира пазара.

През септември общото енергийно потребление на страните в Европа намалява с 4,3% спрямо средното ниво в периода 2015-2020 година за този месец.  Данните на Ройтерс сочат, че има големи разлики - от ръст от 4% в Швейцария, където цената на тока не е толкова сериозен проблем, защото 60% от него се произвежда от ВЕЦ, и от 1% в Хърватия до спад от 14,5% в Словакия. Словакия предупреди, че може да забрани износа на електроенергия, ако не получи подкрепа, за да се справи с растящите разходи за производство на електроенергия.

Според статистиката енергийното потребление на България намалява с 5,4 на сто.

В най-голямата европейска икономика - Германия, потреблението е намаляло с 1%, докато във Франция спадът е от 4,4 на сто. В Нидерландия енергийното потребление се свива с малко над 10%, а в Латвия - с 11%.

Колебанията в енергийното потребление зависят от множество фактори, включително и необичайно топло или студено време. Те обаче са и индикатор за намаляване на икономическата активност. Така статистиката потвърждава очакванията на различни институции за влошаване на ситуацията в Европа. В прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) например е записан ръст от едва 0,5% за страните от еврозоната през 2023 година, като Германия и Италия ще бъдат в рецесия.

Почти всички правителства в Европа предприеха мерки за намаляване на тежестта на скъпата електроенергия и върху бизнеса, и върху домакинствата. Но въпреки похарчените милиарди евро в тази насока, няма никакви данни, че тези механизми влияят върху потреблението. Например във Франция властите ограничиха ръста на цената в рамките на само до 4%, но потреблението се свива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Дизелът изчезва. А ток дали има достатъчно, та не спряха да фъфлят за електрокарите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още