IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланието на Шолц към ЕС: Германия е на първо място

Германският канцлер често говори за единството на общността, но действа в друга посока

13:43 | 11.10.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В началото на октомври канцлерът на Германия Олаф Шолц публикува в своят профил в Twitter снимка от посещението на френския президент Еманюел Макрон в Берлин. Несъзнателно, но ефектната фотография всъщност показва колко дистанцирана е позицията на Шолц към останалата част от Европа, пише Politico.

 

Европейското издание посочва, че Берлин на думи изказва солидарността си - и за войната на Русия в Украйна, санкциите срещу Москва и енергийната криза, но същевременно посланието му е ясно - Германия е на първо място. Тази позиция не остана незабелязана и редица лидери на държави от ЕС публично коментираха мерките на Германия за справяне с енергийната криза.

Най-остър беше полският премиер Матеуш Моравецки, който директно заяви, че програмата в размер на 200 млрд. евро е егоистична и разрушаваща единния пазар. Притесненията му са, че богатите европейски икономики ще успеят да дадат нечестно предимство чрез субсидии за своята индустрия. "Това не е честно, не е начинът, по който трябва да функционира единният пазар", коментира Моравецки след срещата на Европейския съвет в Прага в петък (7 октомври).

По-дипломатично, но също толкова притеснено от действията на Шолц, се изказаха и премиерът на Финландия Сана Марин и на Естония Кая Калас. Те поискаха обща позиция на ЕС за справяне с енергийната криза, за да бъде избегнато точно това - държавите с повече средства да има повече предимства от останалите в общността.

Германският канцлер беше категоричен, че и други държави от ЕС са представили подобни планове, което, разбира се е факт, но нито една от тези програми не е в обемите на Германия - 200 млрд. евро, допълва още Politico.

Това, което още повече притеснява останалите страни от общността обаче е все по-отчетливото желание на Германия да се справи сама с редица проблеми, включително и в областта на сигурността. Това може да се окаже подкопаващо единството, за което в Брюксел се кълнат, че войната в Украйна е върнала.

Германия отговори на нахлуването на Русия в Украйна със анонсирането на специален фонд на стойност 100 млрд. евро, насочен единствено към сигурността на страната, а не към подсилването на европейската сигурност. Същият е подходът и по отношение на справянето с енергийната криза.

Преди седмица Шолц посети Испания, лобирайки за проекта за газопровод Midcat, който беше лансиран преди години и след това забравен. Идеята на газопровода е преноса на алжирски втечнен газ през Иберийския полуостров, територията на Франция и до Северна Европа. Според Париж инвестицията не си заслужава, а и Европейската комисия поддържа това становище. Макрон мотивира своята позиция с данните, че съществуващата в момента тръба, която свързва Франция и Испания работи под капацитета си, реално потокът на газа е от Франция към Испания, а не наобратно, каквото би било логично на фона на няколкото газови терминала на Иберийския полуостров.

Но Олаф Шолц не е убеден, че втечнен газ от Испания няма да е добре дошъл в Германия и затова търси начин да вдъхне живот на този проект, заобикаляйки Франция.

Разбира се, германският канцлер е избран от германците на първо място именно за това - да постави страната си на първо място и да се грижи за нейните интереси. И с този коментар би приключило всичко, ако Шолц не поставя именно Европейския съюз като опорна точка за своите действия.

През август той произнесе реч в Прага, в която коментира, че "историческите решения", които общността взе през последните месеци, приближават ЕС към организация, която "осъзнава своето място в историята и географията на този континент и действа силно и сплотено по света". През октомври Шолц дори призна "специалната отговорност" на Германия да ръководи като голяма сила в центъра на Европа. "Приемаме тази отговорност много сериозно", каза той пред испанския El Pais.

Но останалите европейски държави се научиха да гледат действията на Германия, а не думите на канцлерите ѝ, коментира Politico. Изданието напомня, че политиката на Берлин спрямо Русия и руския президент Владимир Путин подкопаха доверието на Централна и Източна Европа. Берлин години наред опитва да води диалог с Путин, въпреки все по-ясните сигнали, че това няма смисъл.

Вероятно до известна степен и хладното отношение на част от ЕС към Германия накара Олаф Шолц да се обърне навътре, където също го чакат не малко предизвикателства. Всъщност забележителното при приемането на пакета в размер на 200 млрд. евро от страна на коалиционното правителство, е, че това беше направено без съобразяване на реакцията с останалата част от Европа.

Проучвания на национално ниво на Politico показват, че партията на Шолц отстъпва от християндемократите и липсата на план за икономическа подкрепа за домакинствата и бизнеса би била истинска катастрофа. И вероятно шумните коментари за мерките имат ефект - след две загуби на местните избори в Северен Рейн-Вестфалия и Шлезвиг-Холщайн, Социалдемократите печелят с 33% от гласовете в Долна Саксония. Християндемократическият съюз е втори с 28%, съобщава Ройтерс на базата на предварителните резултати от преброяването. Този вот беше тест за управлението на канцлера на фона на тежките кризи, пред които е изправена страната, допълва още агенцията.

Откакто войната в Украйна започна да дава икономическите си отражения в Европа Олаф Шолц включи в своята реторика девиза на футболния клуб "Ливърпул" - You’ll never walk alone (Никога няма да останеш сам), но някой ще каже ли същото на германския канцлер?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Германия е окупирана страна и ще прави това, което й разрешат окупантите. Очертава се пълна деиндустриализация и превръщане в аграрна държава от бананов тип. Само дето банани не растат по тия ширини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Стига сте го дъвкали чичо Олаф, по-убав няма да намерите. Добре поне, че не е някоя Лиз-тръс, че съвсем ще я сколасат дойчовците. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoБруно и той. Неблагодарна с.га.н сме това европейците. Трябва да сме благодарни, че САЩ ни продават газ само четири пъти по-скъпо отколкото на вътрешния си пазар. Можеше да е осем пъти, например :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: Zlatothe economic weakening of Europe is not in anyones interest. We must reach a more balanced economic relationship on the energy issue between our American partners and the European continent, Le Maire said.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
The US should not be allowed to dominate the global energy market while the EU suffers from the consequences of the conflict in Ukraine, French Finance Minister Bruno Le Maire has warned.The conflict in Ukraine must not end in American economic domination and a weakening of the EU, he said, speaking at the National Assembly on Monday.Le Maire said its unacceptable that Washington sells its liquefied natural gas at four times the price than it sets for its own industrialists, adding that
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 1 година
че то винаги е било такова и за това се превърнаха в руски троянски кон... какво чудно има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
Ще се сети Шолц, но дали вече няма да е късно? Прозорецът се затваря ...:Посланието на Шолц към ЕС: Германия е на първо място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още