IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таванът за цената на газа все още разделя европейските лидери

Решение по тази мярка за енергийните пазари не беше намерено на днешния Европейски съвет

17:45 | 07.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Таванът върху цената на природния газ е темата, която още не може да намери решение по време на срещата на европейските лидери в Прага, пише Ройтерс. Решение за тази мярка нне беше намерено днес (7 октомври) и дискусиите ще продължат и на следващия Европейски съвет, насрочен за 20-21 октомври.

Лидерите на ЕС обаче проявиха единство по отношение на Украйна и се разбраха да продължат да дават финансова и военна помощ за Киев, посочват източници на агенцията. Преди срещата, която се проведе при закрити врата, пред тях се обърна украинският президент Володимир Зеленски чрез видиообръщение с думите, че Украйна никога няма да спре да защитава свободата и демокрацията.

Украинският държавен глава коментира още енергийната криза и ядрената заплаха, свързана с АЕЦ "Запорожие", защитата на критична инфраструктура, както и нуждата на Украйна от още оръжия, за да бъде защитена енергийната инфраструктура на страната. Той поиска и международна подкрепа, за да бъдат изведени руските военни от Запорожката АЕЦ, в която по негови думи в момента се намират 500 въоръжени руски войници.

15 държави от ЕС, сред които и България, поискаха Европейската комисия да изработи предложение за ограничаване на цената на газа, но не са доволни от получените схеми, коментира още Ройтерс по повод Европейския съвет.

Германия, Дания и Холандия пък са изцяло против тавана, опасявайки се, че така няма да успеят да си осигурят нужните количества газ. В допълнение таванът на цената ще изтрие стимулите за намаляване на потреблението и повишаването на енергийната ефективност, от които Европа има нужда, за да постигне и своите екологични цели.

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер коментира, че трябва да бъде намерен начин да бъдат подкрепени доставчиците на природен газ, за да не бъдат ограничени доставките. "Преговорите продължават и ще бъдат интензивни", каза той.

Чешкият премиер Петр Фиала изрично спомена ограничаване на цената на газа, но само за използвания за производството на електроенергия.

По време на днешното (7 октомври) заседание лидерите на страните от ЕС дискутираха мерки за стабилизиране на енергийните пазари като цяло. Таванът върху цената на газа е една от тях, а по време на своето изказване пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира, че се подготвя и смяната на ценовия индекс на газовия пазар. В тази връзка евентуалният таван на цените би бил временно явление, посочи тя.

Нейният план получава подкрепата на един от двигателите на искането за таван на цената на газа - френския президент Еманюел Макрон, пише Bloomberg. "Ние подкрепяме предложенията на ЕК, стратегията за намаляване на цените, да имаме таван на (цената на - б.р.) газа, който се използва за производството на електроенергия", заяви френският президент, но без да дава повече детайли.

Още преди срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че е малко вероятно решението за таван на цената на газа да бъде взето днес. Според него обаче енергийната криза е много голямо предизвикателство и трябва да бъдат взети мерки. "Надявам се, че вървим в правилната посока", допълни той.

Лидерите са разделени и относно мерките на национално ниво, които предприемат отделни държави за защита на потребителите. Полският премиер Матеуш Моравецки директно критикува пакета от 200 млрд. евро, който представи Германия преди броени дни, изтъквайки, че са малко държавите, които могат да си позволят това. "Не можем просто да оставим хората сами да се справят със студеното време", контрира го обаче белгийският му колега Александър де Кроо. Според него при липсата на общ европейски отговор са нужни национални мерки за справяне с енергийната криза.

"Истинското решение е да действаме заедно на пазара и тогава тези големи национални пакети вече няма да са необходими", коментира още белгийският премиер.

Енергийните компании са притеснени от темата за таван на цената на газа, прогнозирайки, че това ще ограничи доставките на суровината, допълва още Bloomberg. От Shell признават, че има нужда от действия на фона на сегашната ситуация на пазара, но и че мерки, свързани с ограничаване на цени, или други интервенции, трябва да се осмислят много внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още