IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи на европейските лидери общи покупки на газ с цел ограничаване на цените

 Урсула фон дер Лайен смята, че таванът върху цената на газа може да е временно решение, докато не бъде изработен нов пазарен индекс

15:00 | 05.10.22 г.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP

Пътна карта с предложения, които да ограничат цената на природния газ, ще представи председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пред неформалния Европейски съвет, който ще се проведе в Прага в края на седмицата. В нея като мярка е включено активизиране на преговорите с надеждни партньори (Норвегия) за общи покупки на газ. "Като Европейски съюз имаме значителна пазарна мощ", коментира Фон дер Лайен пред европейските депутати, цитирана от пресцентъра на ЕК.

Председателят на комисията е категорична, че с този ход ще бъде избегнато наддаването между членовете, което реално повишава цената на природния газ за Европа и затова и предлага общоевропейска енергийна платформа за сключване на сделки за покупката на суровината.

По време на срещата в Прага лидерите на общността ще дискутират и други възможности, сред които и таван на цената на природния газ, за който настояват 15 държави, сред които и България. Германия, Австрия и Дания обаче са силно против подобна мярка, изразявайки опасенията, които има и Брюксел, че това може да доведе до намаляване на доставките на газ за общността.

След срещата на енергийните министри преди седмица българският служебен министър Росен Христов сподели, че се дискутират три сценария за таван на цената на газа - за всички доставчици, за газа, използван за производството на електроенергия, и за руския природен газ. Според него много вероятно е да се стигне до ограничаване на цената на газа от всички доставчици.

От думите на Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент днес става ясно, че ЕК е склонна да бъде обсъден таван на цената на природния газ за производството на електроенергия. Газът се използва като източник за производство на електроенергия и високата му цена води и до поскъпване на електроенергията. "Трябва да ограничим това инфлационно въздействие на газа върху електроенергията - навсякъде в Европа", каза още тя и допълни, че определянето на таван на цената на газа за производството на електроенергия ще е само първата стъпка за пазарна реформа.

По отношение на таван върху цената на газа като цяло Урсула фон дер Лайен изтъкна пред европейските депутати, че подобен механизъм трябва да бъде разработен много внимателно, за да не бъдат засегнати доставките. Това ограничение ще бъде само временно, докато не бъде разработен нов ценови индекс за газа в ЕС, защото нидерландският TTF вече не е работещ, коментира тя. В момента на европейския пазар има много повече втечнен газ, припомни още председателя на ЕК.

Европейските лидери ще обсъдят още и преразпределение на печалбите на енергийните дружества, както и мерки за намаляване на потреблението на енергоизточници. От началото на годината европейските клиенти вече са намалили с 10% потреблението на природен газ, а тръбният газ от Русия се свива до 7,5% от целия внос (спрямо 40% преди началото на войната в Украйна).

"Компенсирахме това намаление с увеличен внос на втечнен природен газ и газ по тръбопроводи, главно от нашите надеждни доставчици като САЩ и Норвегия", каза фон дер Лайен. Тя посочи, че това понижение и пълните до почти 90% от капацитета си газохранилища в Европа дават известно спокойствие преди началото на зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още