IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и още 14 страни от ЕС настояват за таван на цената на газа

Според САЩ и ЕС течовете в „Северен поток“ са саботаж, не е ясен извършителят

08:15 | 28.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Като спешна мярка срещу високите цени на енергоизточниците повече от половината държави в Европейския съюз призоваха за въвеждане на таван на цените на газа в целия ЕС. Във вторник България, Гърция, Италия, Белгия, Франция и още десет държави изпратиха писмо със съответните искания до комисаря по енергетиката Кадри Симсон. В писмото правителствата призовават Европейската комисия незабавно да представи предложение за максимална цена на газа. Тя следва да се отнася не само за доставките на газ от чужбина, като например внос от Русия и други страни, но и за сделките на пазарите на едро в ЕС, се казва в писмото, с което разполага Deutsche Presse-Agentur.

Как би могло да изглежда този таван в конкретика и колко висок да бъде той, държавите не поясняват. Сигурно е, че предложенията, направени досега от ЕК, която отговаря за законодателните инициативи, не били достатъчно задълбочени. В последно време органът не е направил никакви конкретни предложения за ограничаване на цените на газа, за да се противодейства на високите цени. Вместо това ЕК предложи първо да се намалят прекомерните печалби на петролните и газовите компании, както и на много производители на електроенергия, а с парите да се облекчат потребителите.

Писмото е подписано от Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания. В петък министрите на енергетиката на държавите от ЕС ще се срещнат, за да вземат решение за евентуални спешни мерки. 

Междувременно продължават разследванията по течовете на газопровода "Северен поток", но по първоначални данни те може да са резултат от саботаж, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Bloomberg. 

„Има първоначални доклади, които сочат, че това може да е резултат от атака или някакъв вид саботаж, но това са първоначални доклади и все още не сме потвърдили това", заяви Блинкен на пресконференция заедно с министъра на външните работи на Индия С. Джайшанкар във Вашингтон.

Блинкен заяви, че САЩ и техните съюзници „работят ден за ден", за да се справят с енергийната сигурност на Европа и „течовете няма да окажат значително въздействие върху енергийната устойчивост на Европа".

Запитан за идеята за план на Групата на 7-те за ограничаване на цените на руския петрол, Джайшанкар заяви, че има "дълбока загриженост" за това как се задоволяват енергийните нужди в развиващите се страни.

„Цената на петрола ни пречупва гръбнака", заяви Джайшанкар.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също смята, че саботажът е възможна причина за течовете по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Тя е разговаряла с датския министър-председател Мете Фредериксен за „саботажната акция", написа Фон дер Лайен в Twitter късно вечерта във вторник. „От изключителна важност е да разследваме инцидентите сега и да получим пълна яснота за това какво и защо се е случило“. 

След първоначалния спад на налягането в понеделник вечерта бяха открити общо три теча в една от тръбите на "Северен поток 2", както и в двете тръби на газопровода "Северен поток 1". Още във вторник Полша, Швеция, Дания и Русия сметнаха, че причината за повредата на двата газопровода е атака срещу европейската газова инфраструктура, която се смята за безпрецедентна.  Така изглежда Балтийско море на определени места. Снимка: EPA/Danish Defence Command Така изглежда Балтийско море на определени места. Снимка: EPA/Danish Defence Command

От гледна точка на германски източници от сектора на сигурността също има много индикации за саботаж. Ако става дума за нападение, само държавен участник би могъл да извърши това с оглед на вложените усилия, казват те. Въпреки че в момента газ не се доставя по нито един от тръбопроводите, цената на газа се повиши в условията на несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Repoman ... Хех ... нали туканка копейкозависимите подгрухвахте в хор от щастие , какви рекордни приходи имал "най-големият и могъщ газодоставчик" в света ... ?! ... Демек кой е по-по-най печеливш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
Repoman
преди 1 година
Не е ясно кой е саботирал тръбите, най-вероятно е този който има интерес. А интереса се вижда още от началото на конфликта, нали не сме забравили, че всичко почна заради ядрените оръжия които НАТО / САЩ искаха да сложат в Украйна. После след това най-големия печеливш от конфликта досега е познайте кой? САЩ. Също така САЩ имат и най-голям интерес да саботират тръбите, но няма как да го направят открито за да не играят открито срещу ЕС. Така че за това положение французите имат един израз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Пределно ясно е , че крадците на съдомиялни машини са резнали газопроводите ... Но пък газовите борси реагираха с минимално повишение ... :))) ... Демек , по неизползваеми газопроводи кво да се кахърят ... Заместването на сибирските степни издихания върви по план , даже се преизпълнява , с изключение на нас ... Но ту ко виж и в Черно море се случила авария ... Пак ще напиша , нефелно племе са крадците на съдомиялни машини ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още