IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия подготвя и свой таван за цената на електроенергията и на газа

Берлин смята да ограничи поскъпването на енергията, дори и да няма решение на ниво ЕС за това

16:11 | 27.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия разработва собствен механизъм за ограничаване на цената на електроенергията и на природния газ, съобщават източници на The Wall Street Journal. Според тях мярката ще бъде въведена, дори и да няма съгласие за таван на енергийните цени на ниво ЕС.

В началото на септември Европейската комисия (ЕК) предложи план, според който цената на електроенергията, която не е произведена от газ, не може да надхвърля ниво от 180 евро за мегаватчас. Схемата ще бъде обсъдена от енергийните министри на общността през тази седмица.

Все още няма официални разчети как ще бъде финансиран механизъм за ограничаване на цената на електроенергията в Германия, който може да струва десетки или дори стотици милиарди евро през следващите две години. Според запознати най-вероятно на производителите на електроенергия ще бъдат налалагани допълнителни данъци върху цената над определено ниво. Събраните средства ще отиват в специален фонд, чрез който ще се разпределят към оператори на мрежи и доставчици на електроенергия, с което да бъде ограничен ръстът на цената на електроенергията.

Във Франция има подобна мярка, но тя ограничава цената на електроенергията, която доставчиците определят за крайните потребители, коментира още WSJ.

Заради механизма на ценообразуването на електроенергията в общността цената се повиши, дори и токът да се произвежда от друг източник (въглища или ядрена енергия), а не от природен газ, припомня американското издание. Скъпият газ пък повиши цените на стоките и услугите. Някои компании в Европа преминаха от изкопаеми горива на електроенергия и сега също са изправени пред предизвикателство.

Енергийната криза засяга компании от всички области - от енергийно интензивното производство (например на хартия или химикали, преработка на алуминий и т.н.) до малки доставчици на услуги или подизпълнители. Това крие риск от вълна от фалити, опасяват се властите в Германия.

В понеделник (26 септември) данните на института Ifo показаха, че бизнес доверието в страната намалява до най-ниското си ниво от май 2020 година. Опасенията за недостиг на газ бяха преодолени, след като властите напълниха своите газохранилища, но бизнесът сега се притеснява относно цената, която трябва да плати за суровината.

Много икономисти се опасяват, че Германия ще влезе в рецесия в края на 2022 година и ситуацията ще се влоши през следващата година.

Данните на S&P Global от края на миналата седмица показват спад на бизнес активността през септември, воден от сектора на услугите. Търговците в страната масово се притесняват, че оцеляването им е заплашено от високите енергийни разходи.

В ключовата за германската икономика автомобилна индустрия всяка десета компания вече е ограничила производството си заради високите разходи. Нещо повече - според данните на индустрията около 30% обмислят да направят това в следващите месеци.

За това не е изненадващо, че бизнесът лобира пред правителството за схема за ограничаване на ръста на цените. Участващи в преговорите коментират, че големите компании се притесняват, че техни доставчици - често малки предприятия със специфично производство, нямат ресурсите да се справят с растящите разходи.

Изявления в тази насока направиха от Volkswagen, най-големия производител на цимент HeidelbergCement и други германски гиганти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още