IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще постави таван на цените на електроенергията от 2023 г.

Мярката ще струва на правителството общо 16 млрд. евро

18:10 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Франция ще ограничи повишаването на цените на електроенергията до 15% за домакинствата от началото на следващата година, за да облекчи тежестта на енергийната криза върху потребителите, съобщава Bloomberg.

Поставянето на таван при цените ще струва на правителството общо 16 млрд. евро през 2023 г., изтъква финансовият министър Бруно льо Мер.

Цените биха се повишили със 120% без ограничението, добавя той.

Държавата също така ще продължи да предоставя субсидии, като еднократно плащане до 200 евро, насочено към 12 милиона домакинства с ниски доходи, изтъква от своя страна премиерът Елизабет Борн.

Френското правителство беше сред първите в Европа, които приложиха мерки, предпазващи потребителите и компаниите от скока в цените на енергията, предприемайки ранни мерки през октомври 2021 г. Въпреки че таваните при цените на електроенергията и газа се оказаха ефективни за забавянето на инфлацията в сравнение с останалата част от еврозоната, разходите за държавата се увеличиха, след като Русия нахлу в Украйна.

Тъй като публичните финанси вече са подложени на натиск, тъй като перспективите за икономически растеж се влошават, правителството на Франция се стреми да ограничи подкрепата, като същевременно избягва да ощетява допълнително икономиката. Президентът Еманюел Макрон също трябва да се справи с труден политически фон, след като загуби абсолютното си мнозинството в Националното събрание, а опозиционните партии обмислят протести за повишаване на заплатите.

Заплахата от режим на електроенергията продължава да виси над страната. По-рано в сряда френският оператор на електроенергийната мрежа Reseau de Transport d’Electricite заяви, че може да се наложи да издава предупреждения за ограничаване на потреблението на ток за битовите потребители и бизнеса тази зима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още