IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Германия ще въведе таван върху цените на енергията с голяма скорост

Предложението за таван върху цената на газа предизвиква противоречия в управляващата коалиция

19:39 | 13.09.22 г. 15
Снимка: Luke MacGregor/Blooomberg
Снимка: Luke MacGregor/Blooomberg

Германският канцлер Олаф Шолц обеща, че правителството му бързо ще въведе таван върху цената на енергията, за да помогне на потребителите и на компаниите да се справят с растящите разходи. Той каза още, че търси начини за намаляване на цените на отоплението и газа, пише Bloomberg.

„Сега ще въведем това с голяма скорост, така че да можем да намалим бремето върху потребителите и компаниите по отношение на цените на тока“, каза Шолц в реч по време на конференция на асоциацията на работодателите BDA в Берлин.

„Трябва да променим дизайна на пазара, така че той да може да работи отново като пазар и да не създава високи разходи по начин, който не е оправдан от производството“, коментира Шолц. „Ще се постараем да направим същото за отоплението и газовия пазар. Това, разбира се, е различно предизвикателство“, допълни той.

Европейският съюз също прави планове за намеса на енергийните пазари, за да овладее разходите и да предостави ликвидност на пазар, който затъна в хаос, след като Русия намали доставките. Противоречивата идея за налагане на таван върху цените на газа беше отложена за още обсъждания и предложения се очаква да бъдат оповестени в сряда.

В изказване на същата конференция по-късно днес германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че целта на управляващата коалиция е да впише тавана върху цената на енергията в закон до края на годината.

„Подобно на всичко, което управляваме в момента, това е много трудоемко“, заяви по време на сесия с въпроси и отговори Хабек, който е и вицеканцлер. Понижаването на цените на енергията е от ключово значение за предотвратяване на рецесия в най-голямата икономика в Европа, допълни той.

Шолц намекна, че общ таван върху природния газ може да не е най-добрият вариант занапред, тъй като подобна мярка може да доведе до намалено предлагане от световния пазар.

„При газа например говорим за доставки от приятелска Норвегия, от САЩ, от много други страни в света. Те ни снабдяват и искат определени цени за това“, коментира канцлерът.

„Ще предприемем допълнителни мерки за намаляване на тези цени от източника, за да ги направим отново по-конкурентни и достъпни за германската индустрия“, добави той. Правителството планира да обсъди възможни инструменти с експерти от индустрията, синдикати и университети.

Цените на енергията в Европа намаляват, отчасти заради перспективата регионът да направи опит за контролиране на цените. Бенчмарковите газови фючърси поевтиняха с над 20% този месец.

Въвеждането на тавани върху цените е смятано за негативна намеса от някои анализатори. То може да застраши сигурността на доставките, тъй като на конкурентния световен пазар енергийните потоци се насочват към тези, които плащат най-много.

Поставянето на таван върху цените може да доведе до недостиг на обеми, влошавайки кризата, коментира Timera Energy в доклад, публикуван в понеделник.

Тези мерки предизвикват противоречие и в управляващата коалиция на Шолц. Финансовият министър Кристиан Линднер, ръководител на благосклонните към бизнеса Свободни демократи, повтори на конференцията на BDA, че е против налагането на таван върху цената на газа, и заяви, че не е взето окончателно решение.

„Въвеждането на таван ще означава намеса в предлагането и договорите или плащане на субсидии. Така бързо ще стигнем до границата на възможното във фискални изражения“, посочи той.

Черпенето на газ от хранилищата, които Германия бърза да напълни за зимата, от началото на следващата година, или дори през декември, ще помогне за понижаването на цените, смята Линднер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Buzz-85 ... Мише , превъзбуден си нещо ... ?! ... Май само ти остана да блестиш с интелект и познания за еднополовите отношения ... Двама-трима дето бяха от дружинката на меките китки се изнесоха в неизвестна посока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Може да диктува , що да не може ?! Задължават ги да продават на загуба ли ?! Напротив !! Имат калкулирана доста прилична печалба . Ако не искат , свет голем , е китайците и хамериканците ще се избият да купуват по $3000 за илядо кубика , или индийците , или бразилците , или еритрейците ... :))) ... Където искат да си я продават газта над таванът ... Много е лесно за смилане Мите . До тази цена можем да купуваме , над тази не купуваме ... !! ... Таван-н-н-н ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
Виж ти, виж ти. Май на Урсула й е влезнало нещо в главата: "Гардиън": ЕК се отказва от идеята за ограничаване на цените на руския газ ..... https://***.bgonair.bg/a/4-world/278770-gardian-ek-se-otkazva-ot-ideyata-za-ogranichavane-na-tsenite-na-ruskiya-gaz?utm_source=investor&utm_medium=Home_page&utm_campaign=RSS_2019
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 10
Р?мператоръ
преди 1 година
Тежкият kpeтенизъм на тоя ще му струва тимберицата. КАК ще се намесите на пазарът, бе - като нищо не произвеждате в енергийната сфера? Как става тая работа - купувачът да диктува условия на доставчиците? Сигурно ще накараш руснаците да ви дават газ по 20 цента за метър, при пазарна цена 4$ на метър - и на австралийците да ви продават въглища по 20 долара на тон, при пазарна цена 400 ??? Но и Норвегия не ви продава газчица по долар на метър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
До: valentino29:вече съм на втора гроздова: ) и ми е : ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
До: zelka007:Чета само заглавията, глупости не ми се чете и разбира се съм на ясно че ,пазар няма!,сам го каза,регулации и протекции.Този сайт е основно пропаганда, икономически анализ ,тук,забрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: valentino29 ... Вие четете ли ги материалите или се фъргате на клавиатурата и само коментирате ... ?! Шолц говори , че дизайнът на пазара в момента позволява манипулиране на цените и от това страда целият ЕС . Производствена цена на ток за различните централи е от 30-40 евра до към 150-200 евра за мегаватчас , а пазарните цени са х5 ... И това няма как да продължи !! Ще коригират дизайна така , че да не позволява такива манипулации повече !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: valentino29 ... Прав за кое бре Валка ?! Водата , електричеството , газът , хляба , месото , животоспасяващите лекарства са свръх регулиран бизнес по цял свят !! Няма държава или общност , където да са отвързани групичка хора да печелят зверски , разбирай 400-500% , а в някои случай и 1000% от стоки и услуги първа необходимост или свързани с оцеляването . Ти представяш ли си сяда на кранчето за вода някой като Ценко Чоков от ПП ГЕРП и решава кой, по колко и за колко ще пие вода ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
До: zelka007-"Объркал"се е човека,комунизма е нещо за което всички говорят,някои даже все още се борят с него,макар никой никога да не го е виждал.За останалото обаче е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
Kildirim_Bei
преди 1 година
до pnk: ЕС с неговите бюрократи и общата валута до голяма степен заприличва на СССР с неговите републики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още