IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим вижда увеличаване на подкрепата за предложения таван на газовите цени

Страните в ЕС все повече го намират за „единствено решение“ на растящите цени, смята италианският енергиен министър

20:14 | 21.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Италианско предложение да се сложи таван на цените на газа в Европа набира все по-голяма инерция в региона, като страните все повече го намират за „единствено решение“ на растящите цени. Това заяви италианският министър на енергетиката Роберто Чинголани, цитиран от Bloomberg.

Рим препоръча страните членки да поставят таван на цената на вносния газ от Русия, за да помогнат за ограничаване на инфлацията в блока, но засега някои страни, като Германия, са скептични.

 „Цените на газа растат не заради физическа причина“, каза Чинголани по време на конференция в Рим. „Цената расте просто защото някой някъде от клавиатура е решил така“, допълни той.

И все пак реалното намаляване на доставките от Русия през последните дни помогна за покачването на цените, като доставките през „Северен поток“ намаляха с около 40% от капацитета. Бенчмарковите европейски газови фючърси поскъпнаха с 4% от петък насам и се търгуват на цена от четири пъти над тази отпреди година.

Налагането на таван на цената „изглежда като единственото устойчиво решение“, каза още Чинголани. Подобен ход би заобиколил риска, че „някой, събуждайки се една сутрин, може да изкара безумно ниво на цената на газа“.

Други възможни мерки може да включват също обособяването на цени за енергия от газ и такава от възобновяеми източници, както и увеличаване на производството на ток от захранвани с въглища централи, отбеляза министърът.

„Решение за временно увеличаване на производството на въглища от съществуващи централи няма да засегне целите за декарбонизация на Италия“, допълни той.

Германското правителство вече обяви планове да възстанови дейността на захранвани с въглища електроцентрали, за да намали зависимостта си от руския газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още