IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Темелков: Таван на цените не може да овладее газовия пазар

От решението на Европейската комисия ще има ползи, но може да породи дефицити и дори черен пазар, предупреди заместник-председателят на Българска газова асоциация

15:20 | 02.10.22 г.

Темелков се надява правителствата и ЕК да следят много внимателно физическите доставки и да вземат ежедневни бързи решения в съответствие с развитието на пазарите. "Налагането на таван на цените е една от мерките. Макар и с единен пазар, отделните региони в Европа са с различни ценови равнища и различна специфика на доставките – Европа не може да се слага под общ знаменател и трябва да се отчетат спецификите на регионите“, предупреди Темелков.

Експертът напомни, че таван на цените на газа в Европа не е пазарна или стандартна мярка. "Очакваме положителни ефекти, но разчитаме, че ще бъдат взети много премерени и обмислени решения“, посочи експертът.

Според него най-голям негатив, който може да се очаква, е пораждане на дефицити – да няма интерес от страна на търговците да доставят газ към Европа. Темелков не очаква такъв вариант, но смята, че това ще зависи от начина, по който ще се изпълни решението на ЕК.

Той се надява да не се появи черен пазар на природен газ. „Това би било изключително трудно в една толкова регулирана дейност като търговията с газ, но до момента не е възниквала ситуация с подобни ограничения на толкова голям пазар“, отбеляза експертът.

По думите му редица сектори на европейския континент вече са започнали преминаването от газ към други енергийни източници, което, според Темелков, е нормално при настоящите екстремно високи цени.

„Даже спирането на "Северен поток" не подейства особено на цените, което показва че алтернативните източници и вероятността от отказ от потребление вече влизат в сила като пазарна мярка“, заяви заместник-председателят на Българска газова асоциация. Той обясни, че много правителства вземат мерки за компенсация на цената на газа заради временните флуктуации, които могат да нарушат баланса на енергийните системи.

Кирил Темелков е на мнение, че пазарът е изконсумирал ефекта от пускането в експлоатация на газовия интерконектор IGB между България и Гърция. "Със заявяването на цената за октомври от "Булгаргаз" този ефект е отразен и показва значително намаление на цените. Вече получаваме почти всички количества по договора с Азербайджан, които дават положителен ефект върху цените в България“, посочи той.

Тези „много големи икономии“ той се надява да влязат в бизнеса и да намалят инфлацията. „IGB ще даде много по-голяма сигурност, че ще имаме физически достъп до добър източник на газ през зимата“, категоричен е експертът.

Как Нидерландия взе решение да отнеме лиценза за износ на "Турски поток"? Ще се засегне ли  това експорта от Русия и вноса на Турция? Ще пострадат ли доставките към Сърбия и Унгария през продължението "Балкански поток"? Взривовете по тръбопроводите от системата "Северен поток" саботаж ли са или инциденти? Защитават ли сегашните действащи регулации критичната инфраструктура в ЕС?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още