IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия планира да увеличи доставките на газ чрез Petrobras

Страната ще може да увеличи доставките на природен газ с до 150 млн. куб. метра на ден чрез проекти, включително Raia на Equinor и Sergipe Aguas Profundas на Petrobras

11:00 | 04.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бразилският петролен гигант Petrobras трябва да засили усилията си за увеличаване на доставките на природен газ на по-ниски цени, за да помогне за съживяването на националната индустрия, заяви министърът на минното дело и енергетиката на страната Александър Силвейра, цитиран от Bloomberg

Petroleo Brasileiro SA, както официално е известна държавната компания, трябва да ускори проучванията, които ще ѝ помогнат да ограничи количеството газ, инжектирано обратно в петролните резервоари, за да засили производството на суров петрол, изтъква Силвейра в интервю. Това ще освободи повече газ за продажба. Petrobras - и други петролни компании – също така трябва да инвестират в нови газопроводи, за да увеличат вътрешните доставки, добавя той.

След седмици на публичен сблъсък с главния изпълнителен директор на Petrobras Жан Пол Пратес, Силвейра призна за „известен напредък“ приръководството на компанията. Като пример той цитира Rota 3, дълго отлаган морски газопровод, планиран да започне работа през втората половина на тази година.

Бразилия е все по-силно изложена на рискове при доставките, тъй като производството на газ в Боливия намалява. Но правителството изчислява, че Бразилия ще може да увеличи доставките на природен газ с до 150 милиона кубически метра на ден чрез проекти, включително Raia на Equinor и Sergipe Aguas Profundas на Petrobras, както и чрез внос от региона Vaca Muerta в Аржентина.

Силвейра посочва, че се водят преговори с участието на Аржентина, Боливия и Парагвай, като се проучват няколко маршрута за внос на газ от Vaca Muerta. Горивото може да бъде транспортирано чрез газопровода Боливия-Бразилия (Gasbol) или може да премине през парагвайския регион Чако.

„Ако е икономически жизнеспособно, Petrobras може в бъдеще да си партнира с инфраструктурни компании, за да достави този газ“, изтъква Силвейра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 04.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още