IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petrobras цели да превърне Бразилия в световна петролна сила

Южноамериканската страна ще се присъедини към водещите производители на петрол до края на десетилетието

18:36 | 19.11.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От петънце на хоризонта, където се сливат морето и небето, петролен пламък е първото нещо, което пътуващите в хеликоптери хора виждат, когато летят към една от новите офшорни петролни платформи, превръщащи Бразилия в световна енергийна сила, пише Financial Times.

Намираща се на 200 км от Рио де Жанейро, плаващата производствена единица P-71 е сред над 30-те, управлявани от националната петролна компания Petrobras в богат на въглеводороди район край югоизточното атлантическо крайбрежие на страната.

Обширният район е разполага с находища на суров петрол, доказани 11,5 млрд. барела при последното преброяване, които се намират дълбоко под океанското дъно. През първото десетилетие на този век там беше открито петролно находище, смятано за най-значителното в западното полукълбо от 30 години насам.

„Имаше съмнения дали ще можем да я разработим“, казва мениджърът Жозе Ферейра наа борда на кораб на P-71 в находището Итапу. „Очакването беше изпълнено и това обърна страницата за Бразилия, като я постави на световната сцена като производител на петрол“, допълва той.

Общият добив на южноамериканската страна е нараснал с 4% през 2022 г. до 3 млн. барела дневно, което я поставя на девето място сред най-големите страни производители на петрол в света.

Растящото производство от тези обширни дълбоководни запаси подкрепя амбициозна цел на бразилското правителство за достигане до четвърто място до края на десетилетието с 5,4 млн. барела дневно, изпреварвайки страни като Иран, Канада и Кувейт.

Съществен фактор за този стремеж е Petrobras, оценявана на 99 млрд. долара. Най-голямата петролна и газова компания в Латинска Америка е контролирана от държавата, но е с външни акционери и е листната на фондовия пазар.

Базираната в Рио де Жанейро компания оперира много находища в консорциуми с международни компании като Shell, TotalEnergies, QatarEnergy, Petronas от Малайзия и китайската компания Cnooc.

„Тази година ще надвишим целите си и ще надминем това, което прогнозирахме“, казва Жоелсон Фалкао Мендеш, директор на отдела за експлоатация и производство в Petrobras. „Имаме значително и растящо производство за следващите години“, допълва той.

Макар че нетната печалба намаля с две пети до 5,5 млрд. долара през третото тримесечие заради по-ниските цени на петрола и по-слабия долар, Petrobras увеличи общия си обем суров петрол с почти 10% на годишна база.

Но заради очакванията, че добивът от находищата ще достигне връхна точка до 2029 г. и след това ще започне да намалява, има въпроси за бъдещите стратегически стъпки както на компанията, така и на Бразилия.

Стремежът към осигуряване на запаси от въглеводороди, главния компонент в петрола и природния газ, беше показан от големи сделки за придобивания на гигантите в американската петролна индустрия ExxonMobil и Chevron през последните седмици.

Но докато светът се стреми да избегне катастрофални климатични промени, самото основание за продължаващата зависимост на Бразилия от петрола и газа се натъква на предизвикателства.

Според критици това показва противоречие в зеления дневен ред на президента Луиш Инасио Лула да Силва, който обеща по-голяма екологична защита и устойчиво развитие.

Макар че администрацията на Лула и Petrobras обещаха да подкрепят по-чисти алтернативи, фосилните горива остават стълб в националната политика.

Petrobras насочи повечето от капиталовите си разходи към нисковъглеродни проекти, откакто Лула се завърна на власт. Но заради прогнозите, че търсенето на суров петрол в света ще намалее през следващото десетилетие активисти твърдят, че компанията трябва да обърне гръб на замърсяващи дейности по-бързо.

Petrobras е насочила половината от бюджета си за проучвания на стойност 6 млрд. долара към екваториалното крайбрежие през следващите пет години. Смята се, че там се съдържат 10 млрд. барела петрол.

Компанията получи неотдавна разрешение да проучи кладенци в един от петте басейна в региона, но е изправена пред препятствия в участъка, за който се смята, че е най-богат на петрол. Той се намира край устието на Амазонка.

Активисти твърдят, че блокът се намира близо до екологично чувствителна зона и създава риск за дивата природа и живеещо наблизо коренно население. След като отхвърли искането за сондажи, бразилската екологична агенция обсъжда подадено от Petrobras обжалване.

Отвъд петрола компанията счита, че опитът ѝ в открито море ще ѝ помогне да се превърне във водещ доставчик на офшорна вятърна енергия. Подобни проекти може да снабдяват с електрическа енергия петролните платформи.

В унисон с предизборното обещание на Лула Petrobras следва и стратегия за диверсификация извън петрола и газа с повече инвестиции в области като рафинирането, биогоривата и петрохимическата индустрия. Но анализатори предупреждават, че това може да намали възвръщаемостта за компанията.

Друго притеснение на мажоритарните акционери е перспективата за политическа намеса в бизнеса, както се случи при предишни администрации, когато Petrobras беше въвлечена в голям корупционен скандал, загуби субсидии за горива на стойност десетки милиарди евро и натрупа големи дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 19.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Кисимов
преди 1 месец
Мадуро май е осъзнал, че Русал добива глинозем в Гвиана и се е отказал от инвазията или ще правят съвместна операция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 5 месеца
До: 0pk: Да, той си е иддиоотт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 дежурния евроатлантист пак първи се е метнал на балатума изпадайки в когнитивен дисонанс, възхвалявайки нарастването на петролния добив от държавите бензиностанции и присмивайки се на развитите държави, съкращаващи добива на вредната слуз в полза на околната среда. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
oojlxxcq
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
zelka007
преди 5 месеца
айде хаирлия да е ... догодина нова порция съкращения в ОПЕК+ ... :))) ... нали друзя антиваксъре-газовици , бразилци , нигериции , кандци , хамериканци , мексиканци вдигат добивите , а богатирите и забрадените в пясъците намалят ... що така не знам ... ?! ... некоя опорка да снесете ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още