IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия разбуни духовете на пазарите

Petrobras не изплати очакваните извънредни дивиденти под натиска на правителството, което се отрази и на реала

11:57 | 09.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Членовете на борда на държавния петролен гигант Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) отхвърлиха предложение за дивидент под натиска на президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва.

Решението изненада инвеститорите, които не вярваха, че левият лидер на страната наистина ще се намеси в контролираните от държавата компании, пише Bloomberg.

Решението за блокиране изплащането на очакваните дивиденти на обща стойност над 3 млрд. долара отслаби бразилския реал. Акциите на Petrobras поевтиняха с 12%.

Бордът на компанията е одобрил само 1,10 реала на акция, или 14,2 млрд. реала, редовни дивиденти за четвъртото тримесечие. Това е под средната стойност на прогнозите на икономистите.

Акциите на компанията се търгуваха на 10-годишен връх миналия месец заради оптимизма относно растежа на производството.

Лула директно е наредил на главния изпълнителен директор на Petrobras Жан Пол Пратес и неговия екип компанията да ограничи изплащанията на инвеститорите и вместо това да реинвестира, според запознати източници на Bloomberg.

Всичките петима директори, назначени от правителството, са гласували против предложения дивидент на среща в четвъртък, заедно с шести член на борда, представляващ работниците.

Решението „засилва усещането за риск в Petrobras, особено по отношение на влиянието на правителството върху основните решения за разпределението на капитала“, коментира Кайо Рибейро, анализатор в Bank of America, в бележка. Според него компанията може да насочи повече инвестиции към по-малко доходоносни проекти за възобновяема енергия или към придобивания.

От компанията посочват в изявление, че всички правила за управление са били спазени при гласуването на дивидента и че няма външна намеса в процеса.

Решението се разглежда като победа за министъра на мините и енергетиката Алешандре Силвейра, който избра много от членовете на борда на Petrobras и, подобно на Лула, настоява компанията да увеличи инвестициите. Това е загуба за икономическия екип, ръководен от министъра на финансите Фернандо Хадад, който се опитва да увери пазарите, че администрацията се съобразява с бюджета и ще е благоприятна за инвеститорите.

Пратес, който миналата седмица предупреди в интервю за Bloomberg News, че компанията ще бъде по-предпазлива при изплащането на големи дивиденти, се е въздържал при гласуването. Той е оказа притиснат между това да поддържа Лула щастлив и желанието на акционерите да продължи да осигурява едни от най-добрите доходи в индустрията.

Резервите на Petrobras ще останат във фонд, предназначен за дивиденти, който може да бъде разпределен на инвеститорите по всяко време, коментирал е главният финансов директор на компанията Серхио Каетано Лейте по време на разговор с анализатори. Лула обаче обсъжда възможностите за законови промени, които биха могли да позволят на Petrobras да използва тези средства за инвестиции, според „Ройтерс“. Агенцията се позовава на неназовани източници.

Заради ситуацията с дивидента на Petrobras анализатори се опасяват, че лявото правителство ще засили натиска над корпоративния сектор, за да прокара политическата си програма. Анализаторите от Bank of America Corp. и Banco Santander SA побързаха да премахнат своите еквивалентни рейтинги за покупка на Petrobras.

„Сигналите се влошават“, коментира Малкълм Дорсън, старши портфолио мениджър и ръководител на стратегията за нововъзникващи пазари в Global X Management Company в Ню Йорк. „Бразилия има значителни възможности, но Petrobras и Vale имат огромна тежест върху водещия индекс в страната и политическият риск е непредсказуем“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 09.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още