IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия ще инвестира 350 млрд. долара в план за ускоряване на растежа

Новата програма ще разчита на "силно партньорство" между държавния и частния сектор

17:41 | 11.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бразилското правителство обяви, че президентът Луиз Инасио Лула да Силва ще представи нова "програма за ускорение на растежа" по-късно днес, предаде Ройтерс. Тя ще включва инвестиции на обща стойност от 1,7 трлн. реала (347,47 млрд. долара) във всички щати.

Програмата за ускорение на растежа преразглежда инициатива със същото име, въведена от Лула през 2007 година при първия му мандат като президент, за да стимулира инвестиции в сектори като енергетика, логистика, градска и социална инфраструктура.

Обхватът на програмата бе разширен при наследилата го на президентския пост Дилма Русеф. Според критиците на програмата тя е довела до значителни разходи, задълбочавайки финансовата криза, като междувременно не е допринесла за значително подобряване на инфраструктурата.

Луиз Инасио Лула да Силва. Снимка: Bloomberg Луиз Инасио Лула да Силва. Снимка: Bloomberg

Новата версия на програмата обаче ще бъде белязана от "силно партньорство" между държавния и частния сектор, обяви правителството.

Според комюникето 371 млрд. реала ще бъдат инвестирани от федералното правителство в рамките на плана, докато държавните фирми като Petrobras ще инжектират 343 млрд. реала.

Частният сектор ще инвестира общо 612 млрд. реала, като се очаква други 362 млрд. също да бъдат насочени за финансиране.

Целта на програмата е "създаването на работни места и генериране на приходи, намалявайки същевременно социалните и регионални различия и полагане на усилия за екологичен преход", обяви правителството. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 9 месеца
"силно партньорство" между държавния и частния сектор, някога познато като основен белег на фашизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още