IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин е лидер на новия пазар за градска слънчева енергия

Терасните соларни модули набират все по-голяма популярност в Германия, където цените на електроенергията остават високи

13:40 | 04.05.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Базираният в Берлин производител на презервативи Einhorn популяризира мисията си за опазване на околната среда с продукти като своите вегански гуми за справедлива търговия. Сега компанията пренася тази амбиция от спалнята на балкона, пише Bloomberg.

Във видео за набиране на средства за слънчеви панели - модули с размерите приблизително на плажна кърпа - съоснователят на Einhorn Валдемар Цайлер рекламира устройствата и декларира целта си да продаде достатъчно от тях, за да замени въглищата като енергиен източник.

Но с планирана цена на дребно от 550 евро всеки панел, това може да се окаже предизвикателство.

Благодарение на евтините китайски панели, които наводниха европейския пазар, след като САЩ спряха вноса, цената на соларните модули падна до средно 300 евро. В Германия достъпните панели за тераса вече са тенденция. Повече от 360 000 броя са регистрирани от 2023 г., показват данни на националния енергиен регулатор, като Берлин е водещ сред градовете.

Това е добра новина за най-голямата икономика в Европа, която все още се бори да замени доставките на природен газ, които бяха прекъснати след нахлуването на Русия в Украйна. Германия добави 14 гигавата соларни мощности миналата година, повече от всяка друга страна в региона.

Инсталациите на терасите представляват само 150 мегавата, или един процент от добавения капацитет, но те също сигнализират за важна промяна. Соларните панели, някога разполагани предимно на покривите или на широки открити полета, сега са достъпни за много повече градски потребители.

„Слънчевата енергия за първи път засяга жителите на градовете, а не само на селата“, изтъква Кристоф Кост, ръководител на енергийните системи във Fraunhofer ISE, индустриална група, базирана във Фрайбург. „Тенденцията е особено силна в Германия, тъй като страната все още отчита високи цени на електроенергията“, добавя той.

Стефан Мартин, 53-годишен баща и собственик на жилище в Берлин, е един от първите, възприели технологията. Почти 100 собственици живеят в неговата многоетажна жилищна сграда и би било „безкрайно сложно“ да убеди всички тях да инсталират соларни панели на покрива.

Това е една от причините, поради които темпът на инсталиране на покривни инсталации се забавя в Германия, която се стреми почти да утрои соларната мощност, за да постигне своите климатични цели за 2030 г. За да ускори процеса, миналата седмица парламентът прие пакет, който също е насочен към соларните инсталации на терасите: такива модули вече могат да достигнат капацитет до 800 вата и да бъдат регистрирани по-лесно. Освен това става все по-трудно за наемодателите да възразяват срещу инсталациите.

След като вижда съсед да поставя подобен панел, Мартин също инсталира три модула с обща мощност 500 вата от PluginEnergy GmbH. „Трябваше да обсъдя това със съпругата си, тъй като беше нужно да махнем някои саксии с цветя“, разказва Мартин. „Скрихме кабелите в бамбук и сега изглежда доста прилично“.

Мартин поръчва своя слънчев модул през април 2023 г. за 820 евро, което означава, че е пропуснал спада на цените. Все пак изчислява, че инсталацията покрива около 10% от потреблението му на енергия, което включва хладилника, устройствата в режим на готовност и двата компютъра, които той и съпругата му използват за дистанционна работа. „Спестихме около 115 евро през първата година от нашата сметка за електричество“, изтъква Мартин, „което означава, че панелите ще се амортизират след седем до осем години“.

Берлин стартира щедра субсидия, за да насърчи хората да приемат слънчевата енергия, като предлага до 500 евро за инсталирането на един панел. Почти 10 000 души са кандидатствали за финансиране, като две трети са одобрени.

„Програмата се радва на бурно търсене от всички целеви групи“, казва говорител на градската управа.

Все пак ще отнеме известно време, преди търсенето да настигне пренаситеното предлагане. САЩ забраниха вноса на китайски слънчеви панели през 2022 г. на основание, че някои от тях може да са били произведени чрез принудителен уйгурски труд, докато Европа се сблъсква с повече панели, отколкото може да поеме.

Почти пълното господство на Китай във веригата на доставки на слънчеви панели създава трудности за доставчици като Einhorn. Цайлер, съоснователят на компанията, е принуден да намали целта си да набере 2,5 млн. евро и сега се е насочил към само една десета от тази сума.

По-рано тази седмица германският производител на фотоволтаици Solarwatt GmbH обяви, че ще спре дейността си в своя обект в Дрезден в края на август до второ нареждане. А миналия месец швейцарската Meyer Burger Technology AG затвори намираща се наблизо фабрика за производство на модули с около 500 служители.

От август 12 европейски производители на фотоволтаици са подали молби за защита от фалит или преструктуриране на дългове, съкратили са персонал или са спрели или преместили производството си на фона на потока от евтини китайски панели, изчислява SolarPower Europe.

Скорошните реформи в индустрията може да се окажат безсилни да променят нещата. Въпреки обещанията за подпомагане на местните производители, пакетът изключва всякаква подобна подкрепа, поради което Германската федерация за възобновяема енергия (BEE) призова за нова реформа.

Освен това, казва Маркус Майер, директор по регулаторните въпроси в базираната в Берлин компания за инсталиране на модули Enpal BV, законопроектът позволява старите измервателни уреди да се пренастроят, което се случва, когато неизползваната излишна слънчева енергия се изпраща обратно към мрежата. Това, според него, може „всъщност да забави енергийния преход“. 

Съществува и по-практичен проблем - почти никой купувач на слънчева енергия не избира съхранение чрез батерии, изтъква Fraunhofer ISE, тъй като тези устройства често са по-скъпи от панелите. Това означава, че докато терасните модули работят безпроблемно по време на периоди на пикова слънчева светлина – което също се случва, когато енергията е най-евтина – потребителите трябва да се включат в мрежата след залез слънце, когато цените растат.

Въпреки тези предизвикателства, президентът на BEE Симон Питър вижда огромен потенциал в настоящата тенденция: „Разпоредбите за терасните слънчеви системи наистина стимулират участието. Те подчертават още веднъж какъв е бил енергийният преход от самото начало: проект за всички“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 04.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухиа, най-смешно става, като почнеш да даваш квалификации за другите. Ти дори не си тоталка, ти си просто една тъъпа черна дупка, като дупката на ***! "хахаха".!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 18
khao
преди 1 седмица
До: cyclop хахаха, урок по физика от плоската земя.... ти си тотал щета! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
cyclop
преди 1 седмица
Като си наредим десетки квадратни километри соларни калориферчета в градовете, може да ползваме електричеството от тях да се охлаждаме в домовете... Съответно да затоплим още повече градовете с помощта на външните тела на климатиците, които са духащи отоплителни печки... Каква прекрасна самоподхранваща се реакцийка... Клаймъта - подобрен!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 24
zelka007
преди 1 седмица
До: cyclop ... ако това , което твърдиш , е верно , значи си изнамерил перфектният безкраен източник на енергия ... :))) ... разсъждавали ли сте в училище в/у законите на термодинамиката ?! въпросът е реторичен ... !! не се напъвай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
cyclop
преди 1 седмица
Представяш ли си каква идея - да напълниш градовете с излъчватели на горещина, с калорифери, които колкото по-силно грее слънцето, отделят пропорционално повече горещина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още